Van Etten is gespecialiseerd in verslaving bij ouderen, in het bijzonder alcoholverslaving. ‘Steeds meer 65-plussers melden zich bij de verslavingszorg. Het is niet bekend waarom dat zo is. Het is de groep babyboomers die zich in de jaren zestig losmaakte van de gevestigde orde. Zij experimenteerden op allerlei levensgebieden en ook met drugs. Daar zou het mee te maken kunnen hebben’, zegt hij in het maandblad voor de Activiteitensector (AS) van oktober.
Ondersteuning
De zorgprofessional, bijvoorbeeld de activiteitenbegeleider, kan ouderen ondersteunen bij het aanpakken hun verslaving. Dat begint bij het signaleren, maar daarbij moet je wel opletten. Lege drankflessen zijn natuurlijk een open deur, zegt van Etten. ‘Maar ook slaapproblemen, maagklachten, en een hoge bloeddruk kunnen signalen zijn. Wees daar bij ouderen wel voorzichtig mee, want vanaf een bepaalde leeftijd komen deze klachten natuurlijk vaker voor.’ Net zoals een adem die ruikt naar aceton: mogelijk een signaal voor een alcoholprobleem, maar kan ook door suikerziekte komen.
Mensen met een depressie lopen een groot risico om slachtoffer te worden van geweld. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven. Lees hier meer >>
Voorlichting
Wat het signaleren nog meer lastig maakt, is dat ouderen al gauw overmatig drinken: ze mogen één glas per dag met twee alcoholvrije dagen. ‘Ouderen hebben namelijk een tragere stofwisseling waardoor de alcohol langzamer wordt afgebroken.’ Bovendien is alcohol drinken maatschappelijk zo geaccepteerd dat je al snel denkt: wie ben ik om er wat van te zeggen? Goede voorlichting helpt, weet de verpleegkundig specialist. Over de gezondheidsrisico’s bijvoorbeeld. En als stoppen teveel gevraagd is: het terugbrengen van het aantal drankjes van bijvoorbeeld vijf per dag na drie of twee, helpt al.
Hoewel roken steeds minder sociaal geaccepteerd is, wordt er in de zorg te weinig gedaan om mensen van hun tabaksverslaving af te helpen. Wil je meer lezen over verslaving onder ouderen in de zorg, lees dan het hele artikel ‘Omgaan met cliënten met een verslaving’ van Maartje van der Zedde in het maandblad Activiteitensector (AS) van oktober 2015 >>