Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Steeds meer kinderen in therapie

Zorgverzekeraars en hulpverleners zien een toenemende vraag van ouders en scholen naar psychologische hulp voor kinderen. Dat meldt de Volkskrant. Grote zorgverzekeraars als Achmea en CZ hebben de vraag naar psychologische hulp bij jongeren onder de 18 jaar de afgelopen twee jaar met bijna de helft zien toenemen.
Steeds meer kinderen in therapie

Kinderen hebben volgens deskundigen niet méér problemen dan vroeger, maar de betrokkenheid en de bezorgdheid van ouders is groter. Bovendien schakelen ze sneller professionele hulp in, stellen kindertherapeuten. Dat is niet altijd nodig: ‘Het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat kinderen de tijd krijgen met hun angsten en onzekerheden te leren omgaan, met steun van ouders en leerkrachten,’ aldus kinderpsycholoog Flip Dronkers in de Volkskrant.

Stijging
Het beroep op de geestelijke gezondheidszorg is algemeen toegenomen, sinds deze twee jaar geleden in het basispakket is opgenomen. Maar de stijging onder kinderen en jongeren met een hulpvraag is beduidend groter dan onder volwassenen, constateren zorgverzekeraars CZ en Achmea in het dagblad. GGZ Nederland meldt een tekort aan kinder- en jeugdpsychologen door de toenemende vraag.

Aandacht
Het precieze aantal kinderen dat therapie volgt, is onbekend. Duidelijk is wel dat het ook voor kinderen normaal is geworden professionele hulp te krijgen bij geestelijke problemen. Hulpverleners zijn volgens de Volkskrant blij dat ouders aandacht hebben voor het emotionele welzijn van hun kinderen. Maar tegelijk constateren kinder- en jeugdpsychologen dat bij een deel van de ouders sprake is van overbezorgdheid of dat ze te hoge verwachtingen hebben van hun kinderen.
 
Opgeschroefd
‘De verwachtingen hoe een kind moet functioneren, zijn opgeschroefd’, zegt Flip Dronkers, die ook bestuurslid is van de beroepsvereniging van psychologen, NIP. ‘Niet alleen op school, maar ook emotioneel moet het goed gaan. Kinderen kunnen perioden doorgaan dat ze het moeilijk hebben. Ze kunnen angstig zijn, onzeker, boos, opstandig, ongelukkig. Het is belangrijk dat zij de tijd krijgen daarmee te leren omgaan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: De Volkskrant

1 REACTIE

  1. Één op de 8 kinderen in Nederland heeft op een andere wijze met jeugdzorg te maken. Een op de 7 kinderen heeft een diagnose waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat ze dus wat mankeren. Éen op de 7…… Dat is meer dan 14 % van alle kids. Zet dat eens af tegen de rest van Europa zodat we os eens dringend af moeten gaan vragen of onze kinderen nu zo gestoord zijn of wij zelf.
    Het is natuurlijk allemaal erg makkelijk: zorg er voor dat je kid een stempel krijgt, zodat eventuele problemen in ieder geval niet aan jou als ouder kunnen liggen. Vervolgens even een indicatie aanvragen, liefst PGB natuurlijk en hupsakee… alle problemen weer opgelost en een vakantie op kosten van de premiebetaler toe. Vinden we het gek dat de zorgkosten de pan uit rijzen ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.