De komende dertig jaar krimpt de bevolking in een kwart van de Nederlandse gemeenten, met soms meer dan 5 procent. De plannen van het kabinet zijn vooral gericht op Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen.
Jongeren
Het inwonertal van bijvoorbeeld Parkstad-Limburg zal de komende dertig jaar met 70.000 afnemen tot 170.000. Tegelijkertijd neemt ook het aantal huishoudens af en verlaten jongeren de stadsregio. Het aantal scholieren neemt tot 2025 met bijna een derde af.
Hogere uitkering
In het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling staat dat gemeenten de gevolgen van de krimp voor wonen, onderwijs en ruimte goed kunnen opvangen. Zij moeten er dan wel op tijd op inspelen. Bij wijze van experiment gaat het kabinet een aantal krimpgebieden tijdelijk een hogere uitkering uit het Gemeentefonds geven.
Zorg
Er komen ook extra inspanningen om arbeidsmarkt en zorg beter te laten aansluiten. De werkloosheid is in krimpgebieden relatief hoog, terwijl door vergrijzing meer behoefte is aan zorg.
Lees ook:
‘Ouderen kunnen misschien bij hun kinderen op het erf wonen’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Ministerie WWI/Foto: ANP/Paul Stolk
Marktwerking , geldt in de zorg waarom dan hier ook niet , voor de gemeente zelf ?als alles in die gebieden goedkoper wordt , huizen grond enz dan trekt dat vanzelf weer mensen aan ,en is t balletje weer rond , daar hoef dan echt geen extra geld naar toe , laat ze dat maar beter besteden !