‘Blowen is slecht, het hoort niet op school,’ zei minister Opstelten. Sancties dus: naam en toenaam bekend maken bij ouders, leerkrachten en leerlingen. Dat drugs niet op school horen, is juist, reageert Jeroen Lammers, projectleider van ‘de gezonde school en genotmiddelen’ van het Trimbos-instituut. ‘Dus moeten scholen vóór dat er incidenten gebeuren een voor iedereen duidelijk reglement opstellen. Leerlingen als een crimineel stigmatiseren kan niet. Het is niet effectief en bovendien is blowen niet strafbaar.’
Stigmatiseren
Het stoere beleid van minister Opstelten heeft volgens Jeroen Lammers van het Trimbos-instituut vooral een stigmatiserend effect. De vraag is of dat gewenst is, aldus Lammers. ‘Beter is dat scholen een helder beleid neerzetten naar ouders en kinderen over wat de gevolgen zijn als kinderen blowen. Als kinderen dealen moet de school het gelijk aan de politie melden en maatregelen nemen.’
Advies
Het project “De gezonde school” wordt op 65 procent van de middelbare scholen en een groot aantal eindklassen van de basisschool uitgevoerd. Advies is dat leerlingen voorlichting krijgen over drugs, ouders erbij betrokken worden (bijvoorbeeld door brochures) en dat scholen een reglement maken. Ook is moet het personeel getraind zijn om drugsgebruik te signaleren én te bespreken.
Vervolg
‘Belangrijk is dat scholen een protocol hebben vóór ze met drugsincidenten te maken krijgen. Maar dat is lastig, want het kost tijd en inzet. Er moeten ook vervolgstappen worden gezet als de school drugsproblemen signaleert. Dan kan het zorgadviesteam of een verslavingsinstelling ingeschakeld worden. Het probleem van de leerling moet ook opgelost worden.’
Harder
Maurice de Hond deed naar aanleiding van de ideeën van Opstelten ook onderzoek. Daaruit blijkt dat 90 procent van de ouders harder optreden tegen drugsoverlast toejuicht. Lammers: ‘Ouders hebben het dan vooral over de overlast van andere kinderen. In de praktijk blijkt dat ouders juist ongelovig of verontwaardigd reageren als de school meldt dat hun kind met drugs in aanraking is gekomen.’
Ouders
Half december verschijnt de nieuwe internationale studie ‘Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland’ (HBSC), waarin ook aan de ouders is gevraagd wat hun rol is in het terugdringen van middelengebruik. ‘We willen de cijfers van Maurice de Hond naast deze studie leggen’, zegt Lammers.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Stigmatisering heeft een averechts effect.
Dat is een feit. Het grote probleem is dat veel ouders onvoldoende beseffen dat opvoeden ook dagelijks betekent de brenger te zijn van het ‘slechte’ nieuws.
Namelijk gewoon grenzen stellen. Het betekent meestal niets dat kinderen tegensputteren. Daarover zou veel meer voorlichting over moeten komen. Daarbij ouders willen graag zelf aardig gevonden worden. Dat staat het grenzen stellen vooral in de weg. Bijkomend problemen bij veel migrantenfamilies maken de zaak complexer. Ik kom mannen tegen met kleine kinderen die zelf blowen. (vlucht voor de eigen werkelijkheid?) In traditionele gezinnen ontkennen veel mannen hun belang als vader in de opvoeding. Hun vrouwen gaan op cursus, de mannen naar de moskee.
Daar heerst een gesloten systeem denken. Zo emanciperen deze mannen niet of nauwelijks.
Neem daarbij de schaamtecultuur om elke vorm van negatief gedrag van eigen kroost te ontkennen en het schiet niet echt op.
Verplichte voorlichting op basisscholen en bij de inburgeringscursussen over de schadelijke gevolgen van bovenmatig alcohol- en drugsgebruik lijken mij noodzakelijke stappen.
Bert
Duidelijke spelregels en de consequente naleving daarvan kunnen de escalatie van probleemsituaties beperken. Dit geldt voor roken, alcoholgebruik en drugs.
De meeste problemen op dit vlak zijn ontstaan door gebrek aan regels en de naleving daarvan tijdens de opvoeding (ouders hebben dikwijls te weinig tijd voor goede communicatie met hun kinderen). Heldere spelregels en een adequate naleving daavan helpt ook bij jongeren onzekerheid en kwetsbaarheid beperken.
schandpaal, dienstplicht, strafkamp …
begin nou gewoon eens bij het begin: opvoeding, duidelijkheid, het goedeoorbeeld geven, grenzen stellen.
zo moeilijk hoeft het allemaal toch niet te zijn ?
http://www.drachtenwiljemeemaken.nl/aardbei/blog/3690/
De bovenstaande link even kopieren in de browser en openen. Er is hier een blog op gemaakt en zijn de reacties te lezen.
je kunt er ook deze regel van maken :
Stigmatiseren van alcohol drikend leerlingen is onterecht’ laat men daar ook eens onderzoek naar doen … dat is schijnbaar eenveel groter probleem … al die alcohol houdende blikjes met zoete tropical mixjes …
wat mij beter lijkt is de dienstplicht weer invoeren ,,, dit geeft een rem effeckt op deze gewoonte,s , 2 jaar DISCIPLINE goede sociale & persoonlijkheidsontwikkeling…
vroeger waren minder van die problemen …