De ‘Mantelzorgknop’ kunnen ouderen of mensen met een beperking gebruiken om een student op te roepen die direct mantelzorg kan bieden. Zorg on demand is mede het initiatief van de particuliere organisatie Mantelaar. Dit bedrijf biedt een nieuw product aan: studenten geneeskunde kunnen ingezet worden voor hulp tegen een – minimum – tarief van 17,50 per uur. Het gaat nadrukkelijk om mantelzorg, de zorgstudenten mogen geen verpleegkundige handelingen doen.
Oog voor aandacht
Mantelaar is opgezet door een viertal professionals uit de (ouderen-) zorg: twee artsen in opleiding, een psycholoog en een thuiszorgwerker. Allen vonden ze dat de zorg en ondersteuning thuis beter kon dan op dit moment door de traditionele zorgorganisaties wordt gegeven. Op de website laten de vier initiatiefnemers weten: ‘Thuiszorgsters worden gedemotiveerd door het management, papieren briefings, inefficiënte logistiek en ouderwetse juridische constructies. Dat moet beter en moderner. Met meer oog en aandacht voor de cliënt en vooral ook voor hun omgeving, die steeds meer onder druk is komen te staan om de zorg zelf te organiseren.’
Boodschappen
Het acute oproepsysteem “Zorg on demand” werkt met uitsluitend geneeskundestudenten. ‘Zij weten wat het betekent om zorgzaam te zijn en zien bovendien meteen wanneer een situatie om meer medische hulp vraagt,’ zegt Titiaan Zwart van Mantelaar. Alle studenten worden naar eigen zeggen gescreend en opgeleid door het bedrijf. ‘De studenten kunnen ouderen op verschillende manieren helpen. Met een toiletbezoek bijvoorbeeld. Maar ook met boodschappen doen, een e-mail versturen, koken of steunkousen aantrekken.’
Digitaal dagboek
De ‘zorgstudenten’ zijn volgens Mantelaar ‘allen enthousiaste en betrokken jongeren die dezelfde zorg kunnen bieden die de mantelzorger geeft. We koppelen hen aan onze cliënten op grond van achtergrond, interesse, buurt en meer.’ De cliënt – of de mantelzorger van de cliënt – kan ook digitaal aangeven wanneer zij een student nodig heeft. Na elk bezoek wordt er een digitaal dagboekbericht achtergelaten, zodat iedereen ook op afstand op de hoogte gehouden kan worden. De betaling en administratie voor de mantelzorgstudent wordt door het bedrijf gedaan.
17,50 euro per uur is gewoon belachelijk voor de diensten die door de Mantelaar worden geleverd. voor dit bedrag kunnen de opgeleide en ervaren zorgwerkers gewoon veel meer doen. Dat noem ik pas waar voor je geld krijgen!
Ik sluit me van harte aan bij de mensen die hier reeds reageerden.
Ik vraag me af waarom juist geneeskunde-studenten hiervoor ingeschakeld worden. 80.000 zorgwerkers worden immers wegbezuinigd. Zij zouden de zeer riante salaris van 17,50 euro per uur hartstikke goed kunnen gebruiken (soms het dubbele van wat ze verdienden tot het moment van ontslag). De studenten geneeskunde ontvangen nl. reeds studiefinanciering en hoeven hun studiebeurs niet terug te betalen. Bovendien kunnen de ervaren zorgwerkers gegarandeerd de aandacht geven waar de rijkere ouderen voor moeten betalen, terwijl de studenten misschien met hun hoofd bij de examens of de bij te wonen operatie zullen zijn of zelfs last hebben van kater na een doorleefde nacht.
Dit kun je toch geen mantelzorg noemen! Gewoon pure commercie! Over de rug van de zorgvragers. Mantelzorg is onbetaald!
Wat het tarief betreft kan ik niet zeggen dat het een minimum bedrag is. De medewerker die komt schoonmaken krijgt het niet! Vind het dus geen goed idee! De overheid heeft toch de bedoeling dar vrijwilligers dat moeten doen!!! De personen die reageren zijn het allemaal wel eens !
Eens met Lisette Tel. Zeker nu met de hervormingen de nadruk sterk komt te liggen op eigen kracht en eigen sociaal netwerk c.q. de mantelzorger is het belangrijk begrippen in de juiste betekenis te gebruiken. Om verwarring te voorkomen; betaalde zorg of het door beroepskrachten of niet-beroepskrachten verleend wordt is geen mantelzorg.
Zie voor meer informatie over mantelzorg, belasting etc. http://www.tympaan.nl
Dit is geen mantelzorg, maar een betaalde baan. 17,50 is best een riant salaris voor een onprofessionele kracht. Ik vind het niet kunnen nu er zoveel professionele werkers op straat beland zijn. Voor deze studenten wordt er zo een heel aardig zakcentje bijverdiend om wat comfortabeler door hun studietijd te komen. Eigenlijk vind ik het ordinaire broodroof. De service is daarnaast dus alleen weggelegd voor de beter bedeelden. Mensen die minder te makken hebben, moeten het uiteindelijk dus blijven doen met ontoereikende zorg.
Ook ik ben het van harte met Lisette eens.
Ik vind het belangrijk om de begrippen mantelzorger, vrijwilliger en (betaalde) beroepskracht goed uit elkaar te houden, zeker als deze begrippen in beleidsvorming en -uitvoering een rol spelen en financiele en praktische consequenties hebben voor de betrokkenen.
Lucia Tielen, interim-bestuurder van een groot steunpunt informele zorg
Ik steun lisette Tel hierin. Ik klikte aan he mantelzorg leuk initiatief, maar het is gewoon een betaalde baan.
Wel goed initiatief, het gaat om de vraag niet het aanbod. Maar noem het anders.!
Ik steun lisette Tel hierin. Ik klikte aan he mantelzorg leuk initiatief, maar het is gewoon een betaalde baan.
Wel goed initiatief, het gaat om de vraag niet het aanbod. Maar noem het anders.!
Goed initiatief maar wat een verkeerde naam! Als je niet in een familie-,vriendschappelijke- of buur-relatie tot de hulpvrager staat ben je geen mantelzorger en geef je dus ook geen mantelzorg. Dit gaat om betaalde hulp (dus zelfs geen vrijwilligershulp) à 17,50/u op het niveau van helpenden (1 & 2). Dit zijn overigens de mensen die nu wegbezuinigd worden uit de zorgcentra. Het lijkt me goed als deze organisatie ook openstaat voor deze categorie ervaren beroepskrachten.
Toch opvallend dat de 4 oprichters, die allen werkzaam zijn in de zorgsector, blijkbaar niet goed in beeld hebben wat mantelzorg is. Dat terwijl de definitie van mantelzorger werkelijk overal te lezen is. De meeste Wmo-nota’s beginnen ermee!
Ik vind de naamkeuze niet getuigen van professionaliteit van de oprichters en vooral geen recht doen aan de positie van mantelzorgers omdat er (weer) verwarring wordt gezaaid.
Lisette Tel, secretaris van Platform Mantelzorg Kennemerland http://www.stemvandemantelzorger.nl