Doel van het project Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) in de ggz is zicht te krijgen op de aard en de omvang van deze groep en het bestaande zorgaanbod. Het onderzoek zal resulteren in een beschrijving van good practices die op dit moment binnen de ggz en de verstandelijk gehandicaptenzorg voorhanden zijn. Het project loopt parallel aan een studie naar volwassen LVG’ers en middelengebruik.
Bemoeizorg
Er is nu nog weinig bekend over het aantal LVG’ers in de ambulante en klinische ggz. Omdat zij een kwetsbare groep vormen met een groter risico op psychiatrische aandoeningen, gaat het waarschijnlijk om een flinke groep. Vanuit de ambulante ggz en de bemoeizorg, maar ook vanuit de klinische ggz komen signalen dat hulpverleners bij deze cliënten met gangbare behandelingen, methodieken en richtlijnen onvoldoende uit de voeten kunnen. Er is een tekort aan kennis en geschikte instrumenten voor begeleiding en behandeling. Ook is vaak niet duidelijk – als ze al bestaan – waar ze dan te vinden zijn.
Quickscan
Om het huidige en gewenste zorgaanbod voor LVG’ers met psychiatrische en/of gedragsproblematiek in kaart te brengen, voert het Trimbos-instituut een quickscan uit onder ggz-instellingen. Ook worden hulpverleners geïnterviewd. Instellingen die willen meewerken aan het project of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Laura Neijmeijer.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Trimbos-instituut, Foto: Lex van Lieshout/ANP
geachte onderzoekers,
het rapport mogen wij dat inzien ? lezen ?
bestellen ?
alvast bedankt !
groet van Henk