Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor projecten tegen armoede en schulden

De subsidieregeling Armoede en Schulden is verlengd naar 2018 en 2019 en verder uitgebreid. De subsidie is bedoeld voor maatschappelijke organisaties die zich inzetten om armoede en schulden te bestrijden. Er is 8 miljoen beschikbaar voor 2 jaar.
Schulden
Foto: Fotolia

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor de armoede en schuldenproblematiek. Speciaal voor maatschappelijke organisaties – ‘niet zijnde een gemeente’ – wil demissionair staatssecretaris Klijnsma de subsidieregeling verlengen. De bedoeling is dat de regeling in 2018 en 2019 ook wordt verbreed naar mensen die moeite hebben om mee te doen in de maatschappij en naar de begeleiding van jongeren voor en na 18 jaar. Er is 8 miljoen euro beschikbaar voor projecten.

Minder zelfredzaam

‘Armoede wordt vaak veroorzaakt doordat mensen moeite hebben om mee te komen in de samenleving en (tijdelijk) minder zelfredzaam zijn’, is te lezen in de subsidieregeling. ‘Tot deze groep minder zelfredzamen behoren mensen die kampen met een licht verstandelijke beperking (LVB-problematiek), mensen met taalachterstanden (zowel met een migratieachtergrond als van Nederlandse afkomst) en mensen die niet digitaal vaardig zijn. Het versterken van organisaties en professionals om oog te hebben voor financiële problematiek is een mogelijkheid om meer mensen te bereiken.´

Het vroegsignaleren van schulden is belangrijk om huishoudens uit de problematische schulden te houden. Het project ‘Landelijke uitrol vroegsignalering schulden’ ondersteunt gemeenten bij een effectieve aanpak. Eén van de eerste problemen bij vroegsignalering zijn de privacyvoorschriften. Lees meer>>

Wijkaanpak

Voor subsidie in 2018 en 2019 komen projecten in aanmerking die zich richten op vier thema’s: De ondersteuning van mensen die moeite hebben om mee te doen in de maatschappij. Het bereiken en motiveren van moeilijk bereikbare groepen mensen met financiële problemen. Het versterken van aandacht voor armoede en schulden in het sociaal domein, onder meer in de wijkaanpak. En de voorbereiding van en begeleiding van jongeren in de leeftijdsgroep 18- en18+ ter preventie van schulden.

Aanvraagformulier

De aanvragen voor subsidie kunnen bij DUS-I worden ingediend door middel van het aanvraagformulier dat opvraagbaar is bij DUS-I. Op 1 februari 2018 opent de subsidieregeling en kunnen organisaties aanvragen indienen. In het najaar van 2017 komt er op het ministerie van Sociale Zaken een voorlichtingsbijeenkomst voor potentiële aanvragers.

Klik hier voor een aanvraagformulier om voor de subsidieregeling in aanmerking te komen

Meer informatie over de wijziging van de subsidieregeling>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.