Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Subsidiegeld kwijt door marktwerking in welzijn’

Bij de fusie van welzijnsorganisatie Welsaen in Zaanstad (NH) zou 1, 5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld ‘kwijt’ zijn geraakt. Brancheorganisatie MOgroep wijst op de gevolgen van marktwerking bij welzijnsorganisaties: ‘Als gemeenten welzijnstaken niet meer willen financieren, komt het voortbestaan van de welzijnsorganisatie in het geding.’
'Subsidiegeld kwijt door marktwerking in welzijn'
Foto: ANP

Drie buurthuizen van welzijnsorganisatie Welsaen gaan na het faillissement begin juli zelfstandig verder onder leiding van de buurtbewoners. Voor vier ander buurthuizen is de gemeente in overleg met de bewoners. De gemeente Zaanstad stelt tot einde van dit jaar geld beschikbaar om de buurthuizen zelfstandig te laten runnen. De Volkskrant kopt echter dat 1,5 miljoen van het oorspronkelijke vermogen van Welsaen in een fusie met een mega zorgorganisatie vorig jaar is ‘verdampt’. Dat vermogen is vooral met gemeentesubsidie opgebouwd.

Schimmige acties

De Volkskrant schrijft in een artikel dat een fusie van Welsaen, vorig jaar met zorgorganisatie Evean, heeft geleid tot schimmige financiële acties. Een deel van het eigen vermogen van Welsaen is opgebouwd uit subsidiegeld en werd voor de fusie onder beheer gebracht van een stichting. In de fusiedocumenten, die via klokkenluiderssite Publeaks in bezit kwamen van de Volkskrant, staat dat de nieuwe fusieorganisatie ruim 1,5 miljoen euro zou overmaken die stichting, die het Zaanse welzijnswerk zou voortzetten. Nu blijkt volgens de Volkskrant dat die transactie nooit heeft plaatsgevonden.

Schulden

Volgens een woordvoerster van fusieorganisatie Evean is een deel van het eigen vermogen van Welsaen gebruikt voor onder meer reorganisatiekosten van het personeel en belastingschulden. Ze stelt dat het faillissement is veroorzaakt door tegenvallende opdrachten die Welsaen van de gemeente kreeg, aldus de Volkskrant.

Marktwerking

Brancheorganisatie MOgroep ziet in deze ontwikkeling ‘een gevolg van de marktwerking, die sinds enkele jaren via aanbesteding door gemeenten op het welzijnswerk wordt toegepast.’ De brancheorganisatie wijst erop dat de gemeente bepaalt wat ze aan welzijnswerk inkoopt. ‘Als de gemeente bepaalde activiteiten en werkzaamheden niet meer wil financieren, moeten die worden stopgezet en kan het voortbestaan van de welzijnsorganisatie in het geding komen.’ De MOgroep tekent aan: ‘Als er aanwijzingen zijn dat bij het faillissement van Welsaen zaken niet goed zijn gegaan, moet dit goed door de curator worden uitgezocht.’

Kosten reorganisatie

Het faillissement van welzijnsorganisatie Welsaen heeft tot gevolg dat 75 mensen op straat komen te staan. De gemeente zoekt oplossingen bij buurtbewoners om buurthuizen open te houden. In ieder geval één van de zeven buurthuizen gaat dicht, omdat daar volgens de gemeente te hoge kosten en te weinig opbrengsten zijn.

Infrastructuur

De MOgroep zegt de ontwikkelingen in het welzijnswerk ‘scherp in de gaten te houden. ‘In het geval van Welsaen wordt het vrijwilligerswerk, de wijkteams en het jongerenwerk dit jaar nog door de gemeente gesubsidieerd. De MOgroep hoopt dat de lokale partijen hier ‘een verantwoorde rol in zullen nemen en zullen investeren in een goede infrastructuur voor het sociaal domein in de Zaanstreek.’

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement

1 REACTIE

  1. Als ik de verslaglegging in de Volkskrant goed begrepen heb, is het faillissement wellicht te wijten aan de gevolgen van de fusie tussen Welsaen en Evean, en dan meer specifiek door de grote bijdrage aan de overhead van de zorggigant.
    Bovendien zijn er financiële afspraken gemaakt over een reservepot van Welsaen, die apart gehouden zou worden in een goede-doel stichting, terwijl die afspraken niet na zijn gekomen.
    Met het aanbesteden van welzijnswerk heeft dat allemaal iets te maken, zoals de MO groep nu suggereert. Met marktwerking in de welzijnsector is op zich niks mis mee, mits er goed mee om wordt gegaan. Als Welsaen minder opdrachten kreeg van de gemeente, zal er wel wat mis zijn geweest met de prijs/kwaliteitverhouding van Wesaen in relatie tot andere aanbieders.
    De gemeente Zaanstad doet er goed aan om een onderzoek in te stellen naar zowel de deconfiture van Wesaen als organisatie, als over de schimmige financiele verhouding met Evean

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.