De weg van opvang naar volledige deelname aan de samenleving verloopt nog niet overal even soepel. Het proces stokt op meerdere plekken: in het opvangcentrum, bij de entree in de gemeente en bij het vinden van passend werk.
Wachtlijsten
De Taskforce Thuisgeven, onder leiding van Ed Nijpels, zal het bestaande proces onder de loep nemen. Doel is dat asielzoekers met een verblijfsvergunning sneller een eigen woonplek verwerven en de mogelijkheid tot volwaardige deelname aan de maatschappij. De taskforce wil binnen een jaar de wachtlijsten in de asielzoekerscentra wegwerken. Ook wil zij dat asielzoekers met een verblijfsvergunning binnen drie maanden kunnen starten met hun inburgeringstraject en binnen een half jaar kunnen meedraaien in de samenleving.
Pardonregeling
De eerdere Taskforce Huisvesting Statushouders, eveneens onder leiding van Ed Nijpels, richtte zich op het huisvesten van mensen die onder de pardonregeling vielen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: VROM, Foto: Ed Oudenaarden/ANP
Het Rijk heeft een generaal pardon verleend aan 25.000 asielzoekers. En toen? Nou, toen niks. De gemeenten kregen de opdracht om woningen met voorrang vrij te maken voor deze doelgroep. De provincies houden toezicht op dit proces.
Maar die woningen waren er al niet en komen er nu helemaal niet omdat er vrijwel niets meer gebouwd wordt. Bovendien: er zijn ruim voldoende Nederlanders die ook al erg lang op een wachtlijst staan voor een huurhuis, omdat een koophuis onbetaalbaar voor hen is.
Daarom pleit ik voor onorthodoxe maatregelen. Pak de leegstand onder oudere kantoren aan en bouw die om tot woonunits voor woningzoekenden. Het probleem is namelijk alleen op te lossen door veel meer aanbod te creëren en niet door de schaarste anders te verdelen.