Uit het internationale onderzoek blijkt dat er nog het een en ander te verbeteren valt. ‘Er zijn al wel indicatoren voor de lichamelijke aspecten, maar nog niet voor het psychosociale en spirituele domein’, zegt programmaleider Anneke Francke. Ook wordt er volgens Francke vaak maar naar één kant van de palliatieve zorg gekeken, bijvoorbeeld ‘palliative cancer care’. ‘Dat betekent overigens niet dat de spirituele en psychosociale zorg op dit moment niet prima is’, aldus de programmaleider.
Interviews
Indicatoren zijn standaarden die de kwaliteit van de zorg aangeven. Aan de hand van interviews met zorgverleners, nabestaanden en experts proberen de onderzoekers een beeld te geven hoe het met de kwaliteit per instelling gesteld is. De uitkomsten worden uitgedrukt in getallen en percentages en geven zo een indicatie voor het niveau van de zorg.
Criterialijst
Volgens de onderzoekers moet in Nederland een criterialijst worden opgesteld die zich richt op alle domeinen van de palliatieve zorg. Daarnaast moeten deze indicatoren inzetbaar zijn voor alle sectoren waar palliatieve zorg voorkomt. Deze vorm van zorgverlening wordt onder meer verleend door het ziekenhuis, de thuiszorg, de huisarts of de verpleeg- en verzorgingstehuizen.
Beginfase
Volgens Francke is het onderzoek pas in de beginfase. ‘Uiteindelijk moet het zo zijn dat instellingen zelf kunnen zien of de kwaliteit bij hen op dit gebied voldoende is.’ Het eindrapport over de ontwikkelingen komt aan het einde van 2009 uit.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: ANP/Rick Nederstigt