Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terpstra ziet ‘redelijk gesprek’ als uitweg problemen

Een oproep tot een redelijk gesprek over de problemen van de multiculturele samenleving. Zo ziet Doekle Terpstra het boek 'Bouwen en benoemen' dat hij woensdag in Den Haag presenteerde. Terpstra schreef het samen met de journalist en filosoof Maarten Meester.
Terpstra ziet 'redelijk gesprek' als uitweg problemen

De voorzitter van de HBO-raad is ervan overtuigd dat een redelijk gesprek meer resultaten oplevert dan het afgeven op bevolkingsgroepen als de moslims. Doekle Terpstra, oud-voorzitter van de christelijke vakcentrale CNV, keerde zich in november in een ingezonden brief in dagblad Trouw tegen wat hij de ‘verWildering’ van de samenleving noemde.

Krachtig signaal
‘Het is tijd om een krachtig signaal af te geven aan alle moslims in ons land’, meende Terpstra naar aanleiding van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Met de term verwildering verwees hij niet alleen naar Wilders, maar ook naar het Bijbelwoord: Waar het visioen verdwijnt, verwildert het volk.

Bekende Nederlanders
Op 2 januari publiceerde Trouwop de voorpagina het manifest ‘Benoemen en Bouwen’. 58 Bekende Nederlanders, onder wie voetbaltrainer Foppe de Haan, NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra en Terpstra zelf, riepen de Nederlanders op ‘de neerwaartse spiraal van intolerantie en onverschilligheid’ te doorbreken. Nederland moet volgens hen terugkeren naar zijn wortels als open en tolerante natie en een nieuwe balans vinden tussen ‘de waarden van toen en de waarden van nu’.

Benoemen
In het eerste deel ‘Benoemen’ beschrijft Terpstra de problemen van de multiculturele samenleving. Hij erkent dat mensen lange tijd nergens terecht konden met hun onvrede over ontwikkelingen in de maatschappij, maar uit statistieken blijkt telkens weer dat de Nederlanders zich gelukkig noemen.

Bouwen
Het tweede deel ‘Bouwen’ is gewijd aan initiatieven van mensen die niet afgeven op andere mensen of de overheid en zelf de verantwoordelijkheid voor de multiculturele samenleving hebben genomen. Zo organiseren bewoners van een volkswijk in Roermond Dialoogbijeenkomsten waarin mensen van allerlei herkomst vertellen over hun ervaringen met andere culturen. Foppe de Haan legt uit hoe hij autochtone en allochtone spelers ertoe dwingt buiten de wedstrijden niet alleen met hun ‘landgenoten’ om te gaan, maar ook met hun teamgenoten uit andere bevolkingsgroepen.

‘Gekleurde oase’
Een voetbalclub uit Utrecht heeft zich omgetoverd tot een ‘gekleurde oase’ en een homoseksuele leraar, die mede door de scheldpartijen van Marokkaanse jongeren een burn-out opliep, probeert de Diamantbuurt in Amsterdam leefbaarder te maken zonder zijn seksuele geaardheid te verbergen. Een ander voorbeeld is een echtpaar van Marokkaanse afkomst dat jongeren zag ontsporen en een ruimte inrichtte waar zij kunnen internetten en gamen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.