Door Nienke Schild – ‘Met en voor jongeren willen wij respect voor andere culturen en meningen laten zien. Radicaliserende jongeren kennen maar één weg: de eigen weg en dat willen wij ontkrachten’, vertelt projectcoördinator Marielle Nollen.
Onbekendheid
Humanitas Eindhoven heeft geen eigen ervaring met radicalisering. Uit onderzoek van studenten van de Fontys Hogeschool in opdracht van de organisatie blijkt dat onbekendheid met andere culturen vaak leidt tot agressie en radicalisering.
Totaaltheater
‘Het idee voor het project is hier ontstaan. Theater is een leuke manier om dit onderwerp op de kaart te zetten. Theater werkt vanuit de ziel en gevoel, en beklijft veel beter’, legt Nollen uit. Acht verschillende workshops als muziek, drama, rap, kostuumstyling, decorbouw moeten leiden tot een totaaltheater.
Positieve agressie
Voor de workshops muziek en drama zijn audities geweest. Bovendien is er geworven onder organisaties van verschillende culturen, zodat de deelnemers een diverse club van nationaliteiten is. ‘Veel jongeren doen mee omdat ze van theater houden, maar ook soms omdat het juist over radicalisering gaat’, weet de coördinator. ‘De workshop van gevechtskunst martial arts is een positieve manier om je agressie kwijt te kunnen en past dan ook goed bij dit onderwerp. Wij willen, radicaal, grenzen verleggen op artistiek niveau. Dus bijvoorbeeld zal niet alles op het podium worden opgevoerd.’
Effecten
Het eindresultaat zal op 12 december in het Temporary Art Centre te Eindhoven te zien zijn. ‘Wij mogen zelfs muren doorbreken. Dit is een goede locatie voor ons totaaltheater.’ Nollen hoopt op een multicultureel publiek. Studenten van de opleiding Community Art te Utrecht zullen de effecten van het project onderzoeken.