Jeugdhulp

Integraal werken

Welzijnsproblemen in Zuid-Limburg zijn hardnekkig, maar deze aanpak kan negatieve trends doorbreken

Als voormalige mijnstreek kampt Zuid-Limburg met relatief veel gezondheids- en maatschappelijke problemen. Met het Knooppunt Kansrijke Start proberen gemeenten achterstanden tegen te gaan. Ouders en professionals bedenken samen hoe ze gezinsproblemen kunnen voorkomen.
Jeugdhulp

5 vragen over het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming: wat moet jij weten?

Om het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming is veel te doen. Het is een nieuwe koers om de jeugdbescherming in de toekomst te verbeteren, zodat gezinnen in onveilige situaties betere gezinsgerichte hulp krijgen. Waar staan ‘we’ in dit traject? En waarom is er nu een kink in de kabel gekomen? Zorg+Welzijn praat je bij en beantwoordt 5 belangrijke vragen.
Jeugdhulp

COLUMN Je Gehoord Voelen

Er is een verschil tussen praten en je gehoord voelen.
Jeugdhulp

COLUMN Museumplein

Vorig jaar mocht ik mijn eerste detectiveroman presenteren in een Amsterdamse boekhandel. In dat boek, Moordgozer op Museumplein, speelt het basketbalveldje tussen het Rijksmuseum en het Vincent Van Gogh Museum een belangrijke rol.
Jeugdhulp

De kracht van de groep: ‘Daar ontstaan de meest therapeutische effecten’

De Nederlandse hulpverlening focust zich vaak op het individu. Maar waar mensen samenzijn, vormt zich een dynamiek. En deze dynamiek kan soms erg onveilig zijn en ontwikkeling in de weg staan. Noa van Hagen - oprichter van Steunpunt Avalon - legt uit hoe je als sociaal werker juist met zo’n groepsdynamiek kan werken en daarmee de veiligheid kan vergroten.
Wijkteam
Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons.

Wijkinitiatief helpt gezinnen ontzorgen met gratis opvang op zondag

Zet een sociaal werker én kinderopvangondernemer met een groot hart in een kansrijke wijk midden in Almere en je hebt de ingrediënten voor een bijzonder, maatschappelijk initiatief. Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons, voor ouders die geen sociaal vangnet hebben.
Jeugdhulp
Said Achhouitar, jeugdprofessional van het jaar.

Saïd in Spotlight: ‘We hebben voor jongeren veel barrières doorbroken’

Saïd Achouitar (43) noemt zichzelf een duizendpoot. Ruim 20 jaar geleden begon hij met jongerenwerk in zijn buurt. Gewoon, door een balletje met ze te trappen. Inmiddels doet hij dit onder de naam FC Social Work. In 2024 werd hij jeugdprofessional van het jaar.
Jeugdhulp
Normaliseren

Normaliseren wordt de norm: ‘Breder en beter leren kijken naar opvoedvraagstukken’

Normaliseren. Een razend populaire term in het sociaal domein, maar menig professional zal het lastig vinden om er woorden én daden aan te verbinden. Rogier Kattenberg, die aan hogeschool Windesheim promoveert op dit onderwerp, legt uit wat normaliseren wel én niet inhoudt. ‘Niet elk probleem hoeft te worden opgelost.’
Jeugdhulp

Einde hoge werkdruk in jeugdzorg? Dat belooft de nieuwe cao

De werkdruk in de jeugdzorg is hoog. Veel hulpverleners werken structureel meer uren dan waarvoor ze betaald krijgen. Langdurig ziekteverzuim en het gevoel van overbelasting zijn diepgeworteld in de sector. De nieuwe Cao Jeugdzorg moet dit tegengaan, met afspraken over individuele werkbelasting.
Jeugdhulp
Programmamaker Nicolaas Veul met rugtas met knuffel vanwege documantaireserie.

Kijktip: Een valse start – 100 dagen in de jeugd- en gezinshulp

In de eerste aflevering van 'Een valse start' werkt Nicolaas Veul als stagiair mee binnen de jeugd- en gezinszorg. De gesloten jeugdzorg heeft de afgelopen jaren een negatieve reputatie opgebouwd. Verhalen over isoleercellen, fysieke dwang en opgelopen trauma’s duiken overal op. Redacteur Mandy bekijkt aflevering 1 en krijgt een inkijkje in de ópen jeugdzorg, waar het er - volgens de medewerkers - warmer aan toegaat.

Over jeugdhulp

Is wachten op Jeugdhulp echt onvermijdelijk?

Vanaf 2015 wordt jeugdhulp aan kinderen en jongeren gecoördineerd en uitgevoerd door de gemeenten. Maar de problemen in de jeugdsector rollen over elkaar heen. Te weinig hulp, te weinig geld, te lange wachtlijsten. Professionals moeten elkaar zien te vinden en samenwerken. Kinderen en ouders krijgen nog veel te vaak niet de zorg die nodig is. Waar staat de jeugdhulp en waar gaat zij naar toe?

Lees meer

‘Wachten op jeugdhulp is onvermijdelijk, blijkt uit een casusonderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut NJi in het voorjaar 2017. Een belangrijke oplossing voor de wachtlijsten in de jeugdzorg vindt (ex-) staatssecretaris Martin van Rijn in de drastische vermindering van de administratie van aanbieders jeugdhulp. Zodat de professionals hun tijd weer kunnen besteden aan de kinderen en niet aan het papierwerk.

Maar dat is zeker niet het enige dat moet gebeuren om kinderen en ouders de hulp te bieden die nodig is. In het rapport  “Zorgen voor de jeugd” waarschuwt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) om maatregelen te nemen voor het behoud van de jeugdhulp. De instellingen voor jeugdhulp worden geteisterd door gebrek aan geld en door enorme administratieve lasten. De specialistische jeugdhulp dreigt er aan ten onder te gaan. De Transitieautoriteit – pleit voor een tijdelijke ‘innovatiepot’ om jeugdhulpaanbieders en gemeenten ‘een zetje in de rug te geven voor wat meer financiële armslag.’

Specialistische jeugdhulp

De problemen in de jeugdzorg kregen in 2017 een hoogtepunt met de noodkreet van de ouders van de 16- jarige Emma. Zij deden een oproep via Facebook en de media, omdat er geen opvangplek voor het meisje, die suïcidaal was , maar nergens hulp kon krijgen. Dat leidde tot actie van staatssecretaris Van Rijn en een debat in de Tweede Kamer over deze situaties in de jeugd-ggz. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie reageerde: ‘Het probleem is dat veel gemeenten te weinig dure specialistische behandelingen inkopen’. Tijdens het debat in de Tweede Kamer, kreeg de staatssecretaris een lijst met zo’n vijftig vergelijkbare, acute gevallen van kinderen die geen acute hulp konden krijgen. De staatssecretaris heeft daarop ingegrepen en alle gemeenten die onvoldoende acute jeugd-ggz hebben geregeld gesommeerd het probleem op te lossen.

Goede berichten over jeugdhulp

Zijn er nog goede berichten te melden uit de jeugdhulp? ‘Er gaat ook veel goed’, stellen vier brancheorganisaties in het voorjaar 2017 in een brief naar de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie. De brancheorganisaties voor jeugdhulp hebben in de brief ook duidelijk gemaakt welke dringende maatregelen er op korte termijn nodig zijn. ‘We zijn nu ruim twee jaar na de decentralisatie die verbetering moest brengen voor de jeugdhulp. De hulp zou integraal worden, toegankelijk en dicht bij het kind. Meer preventie, slimmere samenwerking en een einde aan verkokering en perverse prikkels omdat alle jeugdhulpvormen nu onder één opdrachtgever vallen: de gemeente. Van dat ideaal zien we twee jaar na de decentralisatie helaas nog te weinig terug.’

Wijkteam

Met de decentralisatie heeft ook het wijkteam een taak gekregen in de eerstelijnshulp aan kinderen en jongeren. Wijkteamprofessionals komen achter de deur, signaleren en geven lichte hulp als dat nodig is. Toch is ook de hulp door wijkteams vaak niet op orde, volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.  Het probleem is dat in de hulpverlening aan kinderen niet goed gediagnosticeerd wordt. ‘Als professionals in wijkteams niet goed in staat zijn de hulp die nodig is te diagnosticeren, is dat schadelijk voor kinderen. Volgens een onderzoek is ‘gebrek aan kennis en handelingsverlegenheid’ het probleem, maar ook: oneigenlijk gebruik van “drang” naar ouders en kinderen toe. Kalverboer: ‘Er wordt onder professionals te licht gedacht over hoe je op de goede manier vaststelt wat er bij een kind aan de hand is.’

Dossier over jeugdhulp

De komende jaren worden voor de gemeenten, de jeugdzorgsector en voor de professionals die er werken, cruciaal. Om kinderen, jongeren en ouders de jeugdhulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. In dit dossier volgen we de weg die daarin wordt afgelegd.

Uitgelicht congres

Congres Ziektes van de nieuwe generatie

Cultuursensitieve Zorg Congres