Jeugdhulp

Jeugdhulp

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Reclames voor online gokken verbieden, de rechtsbescherming van gezinnen in jeugdbescherming versterken en subsidie om de zeggenschap van sociaal werkers te versterken. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Maar er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.
Jeugdhulp

‘Wat heeft dit kind?’ is de verkeerde vraag, vinden onderzoekers en jeugdwerkers

Kinderen die het thuis moeilijk hebben, vertonen gedrag dat binnen het keurslijf van school snel tot vermoedens van autisme of adhd kan leiden. We kijken te individualistisch naar hen, vindt onderzoeker Bert Wienen, en we psychologiseren te veel. Twee jeugdwerkers herkennen dat: ‘We moeten durven vragen hoe het thuis gaat.’
Verslaving

Het laatste nieuws voor sociaal werkers: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Met deze week: betaald familieverlof van 8 weken voor mantelzorgers, de online gokwet faalt en criminelen op grote schaal actief in zorg en welzijn.
Jeugdhulp

Hoe bereik je jongeren die zich afkeren van de maatschappij?

Steekincidenten, wapenbezit en verheerlijking van geweld. Hoe bereik je jongeren die zich afkeren van de samenleving en zich manifesteren op straat? Onderzoeker Sebastian Abdallah over uitsluiting, relaties opbouwen met jongeren, hun inbreng serieus nemen en zorgen dat ze hun stem kunnen laten horen.
Jeugdhulp
In Flevoland zoeken 124 kinderen een pleeggezin. Foto: Triade Vitree.

Tekort aan pleegouders loopt op; daar verandert opkomst van deeltijdpleegzorg weinig aan

Het tekort aan pleegouders loopt steeds verder op. Wel is steeds vaker sprake van deeltijdpleegzorg. Die opkomst is te verklaren: zo wordt binnen de jeugdzorg steeds kritischer gekeken naar uithuisplaatsingen. We zetten belangrijke ontwikkelingen met de start van de Week van de Pleegzorg voor je op een rijtje.
Het stigma op falend ouderschap wordt doorbroken in theaterstuk Ouderpardon. Foto: Theatergezelschap Minoux

Theaterstuk ‘Ouderpardon’ draait het om: kind sleept vader en moeder voor de rechter

De theatervoorstelling 'Ouderpardon' heeft een bijzondere twist. Kinderen slepen hun ouders voor de rechter omdat ze vinden dat hun ouders falen. Theatermaakster Minou Bosua wil laten zien dat je bij opvoeden best mag zeggen dat je geen idee hebt wat je doet. ‘Er zit een enorme schaamte op tekortschieten als ouder.’
Jeugdhulp

Zorg+Welzijn geeft muziekles: over drillrap en andere muziek van de straat

Muziek, en dan vooral rap, is een niet weg te denken element in straatcultuur. Om jongeren van de straat iets beter te begrijpen, maakt redacteur Jeroen Wapenaar een muzikale reis. Hij ontdekt drillrap met gewelddadige teksten, maar ook veel pure poëzie.
Jeugdhulp

Bob en Max laten op blockparty hiphoptalenten shinen

Jongeren bij elkaar brengen, de hiphopcultuur stimuleren en stigma's wegnemen. Dat is de missie van jongerenwerker Bob Noldus en danser Max Wolters. In Roermond organiseren ze danswedstrijden en festivals die de jongerencultuur een boost moeten geven.
Jeugdhulp
Bij TurnOver worden vastgelopen jongeren door middel van sport begeleid naar een terugkeer in de maatschappij.

Kijktip voor jou: Chaos in de jeugdzorg

Door ‘boomerangbeleid’ lukt het al decennialang niet om de jeugdzorg te verbeteren. Dat bleek uit het onderzoek van Sharon Stellaard, die vorig jaar daarop promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar bevindingen komen ook uitgebreid aan de orde in de documentaire ‘Chaos in de jeugdzorg’, wat voor sociaal professionals een regelrechte aanrader is.
Jeugdhulp

Ethisch dilemma: ‘Een goede hulpverlener laat haar cliënt niet sterven’

De dood, een beladen onderwerp. Hoe je hier als hulpverlener omgaat heeft alles te maken met je overtuigingen, opvoeding, achtergrond en ervaringen. Wat als je merkt dat jij anders omgaat met de doodswens van een cliënt dan bijvoorbeeld je collega’s?

Over jeugdhulp

Is wachten op Jeugdhulp echt onvermijdelijk?

Vanaf 2015 wordt jeugdhulp aan kinderen en jongeren gecoördineerd en uitgevoerd door de gemeenten. Maar de problemen in de jeugdsector rollen over elkaar heen. Te weinig hulp, te weinig geld, te lange wachtlijsten. Professionals moeten elkaar zien te vinden en samenwerken. Kinderen en ouders krijgen nog veel te vaak niet de zorg die nodig is. Waar staat de jeugdhulp en waar gaat zij naar toe?

Lees meer

‘Wachten op jeugdhulp is onvermijdelijk, blijkt uit een casusonderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut NJi in het voorjaar 2017. Een belangrijke oplossing voor de wachtlijsten in de jeugdzorg vindt (ex-) staatssecretaris Martin van Rijn in de drastische vermindering van de administratie van aanbieders jeugdhulp. Zodat de professionals hun tijd weer kunnen besteden aan de kinderen en niet aan het papierwerk.

Maar dat is zeker niet het enige dat moet gebeuren om kinderen en ouders de hulp te bieden die nodig is. In het rapport  “Zorgen voor de jeugd” waarschuwt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) om maatregelen te nemen voor het behoud van de jeugdhulp. De instellingen voor jeugdhulp worden geteisterd door gebrek aan geld en door enorme administratieve lasten. De specialistische jeugdhulp dreigt er aan ten onder te gaan. De Transitieautoriteit – pleit voor een tijdelijke ‘innovatiepot’ om jeugdhulpaanbieders en gemeenten ‘een zetje in de rug te geven voor wat meer financiële armslag.’

Specialistische jeugdhulp

De problemen in de jeugdzorg kregen in 2017 een hoogtepunt met de noodkreet van de ouders van de 16- jarige Emma. Zij deden een oproep via Facebook en de media, omdat er geen opvangplek voor het meisje, die suïcidaal was , maar nergens hulp kon krijgen. Dat leidde tot actie van staatssecretaris Van Rijn en een debat in de Tweede Kamer over deze situaties in de jeugd-ggz. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie reageerde: ‘Het probleem is dat veel gemeenten te weinig dure specialistische behandelingen inkopen’. Tijdens het debat in de Tweede Kamer, kreeg de staatssecretaris een lijst met zo’n vijftig vergelijkbare, acute gevallen van kinderen die geen acute hulp konden krijgen. De staatssecretaris heeft daarop ingegrepen en alle gemeenten die onvoldoende acute jeugd-ggz hebben geregeld gesommeerd het probleem op te lossen.

Goede berichten over jeugdhulp

Zijn er nog goede berichten te melden uit de jeugdhulp? ‘Er gaat ook veel goed’, stellen vier brancheorganisaties in het voorjaar 2017 in een brief naar de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie. De brancheorganisaties voor jeugdhulp hebben in de brief ook duidelijk gemaakt welke dringende maatregelen er op korte termijn nodig zijn. ‘We zijn nu ruim twee jaar na de decentralisatie die verbetering moest brengen voor de jeugdhulp. De hulp zou integraal worden, toegankelijk en dicht bij het kind. Meer preventie, slimmere samenwerking en een einde aan verkokering en perverse prikkels omdat alle jeugdhulpvormen nu onder één opdrachtgever vallen: de gemeente. Van dat ideaal zien we twee jaar na de decentralisatie helaas nog te weinig terug.’

Wijkteam

Met de decentralisatie heeft ook het wijkteam een taak gekregen in de eerstelijnshulp aan kinderen en jongeren. Wijkteamprofessionals komen achter de deur, signaleren en geven lichte hulp als dat nodig is. Toch is ook de hulp door wijkteams vaak niet op orde, volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.  Het probleem is dat in de hulpverlening aan kinderen niet goed gediagnosticeerd wordt. ‘Als professionals in wijkteams niet goed in staat zijn de hulp die nodig is te diagnosticeren, is dat schadelijk voor kinderen. Volgens een onderzoek is ‘gebrek aan kennis en handelingsverlegenheid’ het probleem, maar ook: oneigenlijk gebruik van “drang” naar ouders en kinderen toe. Kalverboer: ‘Er wordt onder professionals te licht gedacht over hoe je op de goede manier vaststelt wat er bij een kind aan de hand is.’

Dossier over jeugdhulp

De komende jaren worden voor de gemeenten, de jeugdzorgsector en voor de professionals die er werken, cruciaal. Om kinderen, jongeren en ouders de jeugdhulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. In dit dossier volgen we de weg die daarin wordt afgelegd.

Uitgelicht congres

Congres Slaapstoornissen

Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein

Hotel Veenendaal

Cultuursensitieve Zorg Congres

DELEN
Vorig artikelErvaringsdeskundigen
Volgend artikelParticipatie
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.