Professionalisering

‘Gelukszoekers uit apenlanden’ Hoe reageer je op discriminerende opmerkingen?

Stel, een cliënt maakt voortdurend nare opmerkingen over groepen mensen. Hij scheldt bijvoorbeeld op ‘criminele gelukszoekers uit apenlanden’ of begint steeds opnieuw over ‘die genderonzin’. Mag dat zomaar? En hoe reageer je?

Werken met ervaringsdeskundigen: ‘Sommige professionals hebben het idee dat ze werken met ‘een gekkie’’ 

Cliënten hoef je niet te overtuigen van de waarde van ervaringsdeskundigen. Bij collega’s in het sociaal domein ligt dit soms net even anders. Ervaringsdeskundigen Shirley (46) en Dennis (36) weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat: ‘Je moet sterk in je schoenen staan en overtuigingskracht hebben, want sommige professionals zien je echt nog als ‘een gekkie’.’

Te veel empathie voor je cliënt vertroebelt je blik: 7 tips om dat te voorkomen

Empathisch werken is een grondhouding waarmee je je als sociaal werker kunt verbinden met je cliënt en betere hulpverlening kunt geven. Maar met empathie kun je de plank ook misslaan. Docent en sociaal werker Hetti van der Lugt en sociaal werker Lisette Averdijk vertellen vanuit hun eigen praktijk over goed empathisch werken, de valkuilen en waar je alert op moet zijn.

Hoe zet je onrecht op de agenda van beleidsmakers? Lector Lilian Linders geeft advies

De huidige samenleving schreeuwt om contextgericht werken. Sociaal werkers kunnen daardoor veel meer bijdragen aan sociale verandering en empowerment, stelt lector Lilian Linders. Ze legt uit hoe je contextgericht werken aanpakt en waarom het de kern van je vak is.

Steeds meer separaties: Rianne Levi werd op haar dieptepunt alleen in een cel geplaatst

Het aantal separaties in de ggz neemt toe, zo blijkt uit cijfers van de IGJ. Ook neemt de duur van de insluitingen toe. Volgens het overzicht worden in patiënten in de ggz in 2023 in totaal 3,4 miljoen uur ingesloten, waarvan 832.000 uur in een separeercel. Niet alleen het aantal separaties neemt toe, ook is er een stijging te zien in het aantal dwangtoepassingen in het algemeen.
Professionalisering

Dossier woningnood: grote gevolgen voor jouw werk

Sociaal werkers komen steeds vaker in aanraking met cliënten die door de woningcrisis in de problemen zitten. Welke problemen spelen er? Wat kun je hierin als sociaal werker betekenen voor je cliënten? In dit dossier over woningnood geven we achtergronden en praktische tips.
Professionalisering
Man in blauwe trui telt geld

Wat kunnen sociaal werkers in 2025 verwachten?

Krijg je er salaris bij? Hoe gaat het verder met jouw cao in 2025? Wat zijn de nieuwe plannen voor betere schuldhulp? Hoe zit het ook alweer met de hervorming van de jeugdzorg? In dit artikel blikken we voor sociaal werkers vooruit op het nieuwe jaar.
Professionalisering

Kijkvoer: de 8 meest interessante documentaires van het afgelopen jaar

Altijd al willen weten wat er gebeurt binnen de poorten van een TBS-kliniek? Of ben je benieuwd hoe ze in Bhutan proberen geluk te meten? Zorg + Welzijn zette voor jou de 8 meest interessante documentaires op een rij.
Professionalisering

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Explosie in Den Haag mogelijk aanslag op ex-partner, rechter verbiedt staking apotheken en gemeenten zijn ruim 3 miljard extra kwijt aan kosten voor het sociaal domein. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.

Hoe dichtbij mogen ervaringsdeskundigen komen? 2 docenten over professionele nabijheid

Ervaringsdeskundigen kunnen door de inzet van eigen ervaringen een sterke persoonlijke relatie opbouwen met een cliënt. Professionele nabijheid, zo staat in het competentieprofiel. Maar waar ligt de grens en wanneer is die nabijheid niet meer professioneel?

Over professionalisering

Omdat vakmanschap en kwaliteit áltijd belangrijk zijn

Voor een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen, is het belang van professionalisering en sterk sociaal werk groot. Het bijhouden van vakmanschap en voortdurend inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijke voorwaarden om de kwaliteit van het sociaal werk op een hoog niveau te houden. De kwaliteit van de professional bepaalt immers de kwaliteit van de dienstverlening die hij of zij biedt.

Lees meer

Professionalisering en sterk sociaal werk vraagt om deskundige sociaal werkers die middenin de samenleving staan. Daarom is aandacht voor vakmanschap, kwaliteit en professionalisering van belang.

Professionalisering in het sociaal domein

Om sociaal werkers hierin te ondersteunen en te professionaliseren, zijn er een beroepscompetentieprofiel en een beroepscode opgesteld. Dankzij het beroepscompetentieprofiel weten sociaal werkers: dit is mijn vak, dit is wat ik moet kennen en kunnen. Sociale organisaties kunnen met het profiel in de hand laten zien wat het werk dat ze verrichten inhoud en als domein kunnen we dankzij dit profiel goed laten zien wie we zijn en wat we doen. De beroepscode is een handreiking om het profiel ook in de praktijk te kunnen brengen en draagt daarmee bij aan professionalisering in het sociaal domein.

Professionalisering: Competentieprofiel

Doel van het beroepscompetentieprofiel is om inzichtelijk te maken wat de competenties zijn van sociaal werkers, om handvatten te bieden om functieprofielen en branchestandaarden te actualiseren, om betere afstemming met het beroepsonderwijs te realiseren en om deskundigheidsbevordering te stimuleren. Sociaal werk is een heel breed vak en daardoor wordt het soms ook een beetje vaag als je uit wilt leggen wat het precies is. In dit document komen alle specifieke taken en talenten én de breedheid van het vak samen en dat is we nodig om goed naar buiten te brengen wie sociaal werkers zijn, wat ze doen en waarom het vak zo belangrijk is.

Professionalisering: Beroepscode

Naast het beroepscompetentieprofiel, is er ook een beroepscode opgesteld. En waar het ene document vooral gaat over wat je als sociaal werker aan competenties in huis moet hebben, of met andere woorden wat je moet kunnen en kennen, is het andere document bedoeld als handreiking om die competenties ook tot uitvoering te brengen. Het helpt sociaal werkers om om te gaan met moeilijke, of ethische, situaties. Stel bijvoorbeeld dat je schuldhulpverlener bent en je komt in aanraking met een cliënt die fraude blijkt te plegen. Wat doe je dan? Of als je preventief werkt op het gebied van polarisatie en radicalisering en de politie staat ineens voor je deur en vraagt om contactgegevens van je cliënt. Hoe reageer je daar juist op? De beroepscode helpt daarbij.

Professionalisering: Beroepsregister

En dan is er ook nog het beroepsregister speciaal voor sociaal werkers (Register Sociaal Werkers in W&MD). Registratie in dit register biedt sociaal werkers in het werkgebied van welzijn en maatschappelijk dienstverlening richting en stimulans bij het op peil houden van hun competenties en bij het reflecteren op hun eigen handelen. Én het is transparant naar burgers/cliënten, opdracht- en werkgevers. Met registratie laten professionals immers zien dat zij blijven werken aan hun vakmanschap. Voor sociaal werkers die zich registreren bij Registerplein zijn registratiecriteria ontwikkeld die aansluiten bij hun dagelijkse praktijk en bij hun eigen professionele ontwikkelingsbehoefte. Daarmee draagt beroepsregistratie bij aan een nog betere kwaliteit van hulp en ondersteuning door sociaal werkers en versterkt het hun arbeidsmarktpositie.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres