Verslaving

Verslaving
Goede verslavingszorg begint bij jezelf Gijs van Houwelingen

Video: Waarom goede verslavingszorg bij jezelf begint

Benieuwd hoe jij je cliënt met een verslaving beter kunt ondersteunen? Samen met preventiewerker in de verslavingszorg Gijs van Houwelingen maakten we hierover een videoserie voor je, met in deze aflevering: goede verslavingszorg begint bij jezelf. Kijk snel verder. 
Verslaving

Het laatste nieuws voor sociaal werkers: in 5 minuten bijgepraat

Het is bijna de Dag van de Vrijwilliger, er is weer gedoe over het Integraal Zorgakkoord en MIND slaat alarm: er gaat nogal wat mis in de zorg voor mensen met suïcidaal gedrag. Je leest er meer over in ons nieuwsoverzicht. 
Verslaving
Luuk, één van de mannen die gevolgd wordt in de documentaire 'Gokkers', in beeld tijdens een groepssessie. Foto: Wieke Kapteijns / EO

Kijktip voor jou: deze indringende documentaire toont gokkers op hun kwetsbaarst

Hoe werkt een gokkersbrein? Hoe is het om te leven met een gokverslaving? En hoe ziet een therapietraject eruit? De documentaire ‘Gokkers’ toont dat allemaal. Het is documentairemaker Wieke Kapteijns gelukt om te laten zien welke impact gokken heeft op verslaafden én hun naasten.
Verslaving

Het zwart-witte beeld over verslaafden: ‘De druk om gezellig mee te doen is enorm’

Verslaafden krijgen nogal wat stigma’s over zich heen. ‘Leer je het nou nooit?’ Terwijl aan de andere kant ‘gezellig meedoen’ in onze maatschappij vaak wordt opgedrongen, weet verpleegkundig specialist Jenny de Rijke. ‘Het zwart-witte beeld over verslaving en herstel moet worden bijgesteld en daar kunnen we allemaal aan bijdragen.’
Verslaving

Ervaringsdeskundige Maarten: ‘Wij verslaafden laten ons niet redden’

Vanaf zijn dertiende tot aan zijn vijfenvijftigste leidde Maarten Dammers (68) ‘een actief verslaafd leven’, zoals hij het zelf noemt. Sinds hij clean is, zet hij zich hartstochtelijk in voor families van mensen met een verslaving. Sociaal werkers adviseert hij om goed voor zichzelf te zorgen.
Verslaving

Het laatste nieuws voor sociaal werkers: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Met deze week: betaald familieverlof van 8 weken voor mantelzorgers, de online gokwet faalt en criminelen op grote schaal actief in zorg en welzijn.
LVB

‘Mensen met triple problematiek passen in alle hokjes’

Mensen met een licht verstandelijke beperking vormen een risicogroep voor verslavings- én psychische problematiek, zegt Neomi van Duijvenbode, gespecialiseerd in mensen met deze zogeheten triple problematiek. Haar advies aan hulpverleners: ‘Kijk over je eigen sector heen. Deze mensen passen in alle hokjes. We zullen het samen moeten doen.’
Verslaving

Van legalisering tot verslaving: wat je moet weten over de risico’s van online gokken

Het online gokken werd 3 jaar geleden gelegaliseerd. Het gevolg: een grote toename van het aantal gokkers en gokverslaafden. Hoe zit de regelgeving in elkaar? Wat zijn de risicofactoren en waar kun je terecht als je je zorgen maakt om iemand? Z+W heldert dat in 5 vragen voor je op.
Aurelia Visser

SPOTLIGHT ‘Mijn zwakte is ook mijn kracht’

Aurelia Visser raakte verslaafd aan online gokken. Hoe ze met het leven moest omgaan was ze even kwijt. Maar inmiddels begeleidt ze als sociaal werker en ervaringsdeskundige nu zelf anderen met hun verslaving. ‘Door mijn eigen verhaal te vertellen laat ik zien wat je kunt bereiken.'
Verslaving
Vraag of je het over ‘roken’ mag hebben en niet over ‘stoppen met roken’. Het is een klein, maar belangrijk verschil. Photo by Daniel van den Berg on Unsplash.

Zo ga je dit lastige gesprek aan: ‘Door roken niet te bespreken, doe je je cliënt tekort’

‘Mag ik het met je over het roken hebben?’ Het is niet altijd eenvoudig om stoppen met roken bespreekbaar te maken, maar wel belangrijk. Met dit 4-stappenplan breng je het gesprek op gang en help je je cliënt beslissen of hij wil stoppen of niet. 'Met de juiste technieken en een empathische, open houding stuit je haast nooit op weerstand.’

Over verslaving

Het taboe van een verslaving

Het hebben van een verslaving is nog steeds een taboe. Wie een verslaving heeft of hiervoor in behandeling is, houdt dit vaak zo lang mogelijk geheim. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt. Hoe doorbreken we het taboe op verslavingen? En hoe herken je een verslaving?

Lees meer

Het hebben van een verslaving houden vele mensen echter nog geheim, terwijl de meeste Nederlanders zich er niet meer voor schamen om te vertellen dat ze naar een psycholoog gaan om bijvoorbeeld een depressie of burn-out te behandelen. Op verslavingen rust dus nog steeds een taboe. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt en dus verslaafd aan drugs of alcohol.

Feiten en cijfers over verslaving

Hieronder een aantal feiten en cijfers over verschillende vormen van verslaving en middelenmisbruik:

  • Uit het NEMESIS-2 onderzoek van Trimbos kwam naar voren dat tussen 2007 en 2009 477.000 Nederlanders verslaafd waren aan alcohol of alcohol misbruikten. Van hen waren er 30.764 in behandeling.
  • In het NEMESIS-2 onderzoek is ook nagegaan hoeveel Nederlanders verslaafd zijn aan cannabis. Dit aantal wordt geschat op 29.300 mensen, ofwel 0,3 procent van de bevolking tussen 18 en 64 jaar. Bij mannen ligt het percentage op 0,4 procent en bij vrouwen op 0,1 procent. Daarnaast zijn er nog eens 40.200 mensen die cannabis misbruiken cannabis. Zij ondervinden wel allerlei negatieve gevolgen van cannabis, maar er is bij hen volgens de onderzoekers nog geen sprake van gewenning en het optreden van onthoudingsverschijnselen bij stoppen.
  • Uit een bevolkingsonderzoek gedaan in 2014 kwam naar voren dat een kwart (24,2 procent) van de Nederlandse bevolking dagelijks rookt. Het gaat dan om 3.531.547 mensen. Zeventien procent van de rokers rookt meer dan twintig sigaretten per dag. Dat zijn 600.363 mensen vanaf twaalf jaar.
  • Ongeveer 1,5 procent van de jongeren tussen dertien en zestien jaar kan beschouwd worden als gameverslaafde. Dit komt neer op 12.000 jongeren. Dat stelt de Stichting Informatie Voorziening Zorg naar aanleiding van onderzoek in 2014. Van het aantal hulpzoekers is 76 procent jonger dan 25 jaar.

Dit zijn slechts enkele cijfers en voorbeelden van mogelijke verslavingen. Mensen kunnen verder bijvoorbeeld verslaafd raken aan seks, slaappillen en gokken. Met zoveel verslaafden in het land is het bijzonder dat er nog steeds een groot taboe op verslaving rust. Toch blijkt dit taboe uit van alles. Bijvoorbeeld uit het grote gat tussen het aantal verslaafden en het aantal behandelden. Slechts vier procent van het aantal alcoholverslaafden laat zich behandelen in de specialistische GGZ. Deze mate van onderbehandeling is veel groter dan de onderbehandeling van depressie en angst. Doordat er een taboe op verslavingen rust, proberen verslaafden hun probleem zo lang en goed mogelijk te verbergen en wordt het dus ook lastiger om signalen van een verslaving op te pikken. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en blijft het taboe in stand.

Taboe op verslavingen

Hoe kunnen we met elkaar dit taboe doorbreken? In eerste instantie door het onderwerp vaker bespreekbaar te maken en scherp te zijn op signalen van verslaving. Deze signalen kunnen per verslaving verschillen. Rode ogen, verwijde pupillen en concentratieproblemen kunnen bijvoorbeeld wijzen op (overmatig) gebruik van cannabis. Geldproblemen of schulden, het verwaarlozen van vriendschappen en problemen op werk of school kunnen signalen zijn van een gokverslaving.

Dossier over verslaving

In dit dossier verzamelen we nieuws over verslavingen en plaatsen we tips over hoe een verslaving te herkennen en hoe hiermee om te gaan. Wat is een verslaving? En hoe herken je een verslaving?

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel

Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein

Hotel Veenendaal