Verward gedrag

Zorgmijders

Bauke Koekkoek: ‘Gebruik onbegrepen gedrag als feedback’

Het is niet altijd eenvoudig goed te reageren op mensen met onbegrepen en zorgmijdend gedrag. Voor burgers en professionals in zorg en veiligheid is het vaak zoeken hoe ze hen kunnen helpen. Wat kun je als professional beter doen en hoe voorkom je dat een situatie escaleert?
Oude mevrouw kijkt door jaloezieën naar buiten

‘Sociaal werkers houden frustraties te vaak binnen, zeker bij verward gedrag’

Cliënten of collega's direct aanspreken bij verward gedrag doen veel sociaal werkers liever niet. Maar het moet wel, anders kan hulpverlening het herstelproces belemmeren. Hoe je de confrontatie aangaat en waarom je de 'Hoe gaat het?' vraag beter vermijdt legt onderzoeker Jessy Berkvens uit.
Verward gedrag
Photo by Geraldine Lewa on Unsplash.

Dossier: hoe ga je om met mensen met verward gedrag?

Het aantal meldingen over mensen die verward gedrag vertonen, blijft groeien. In 2012 ontving de politie 44.000 meldingen, in 2023 ging het om bijna 142.000 meldingen. Hoe reageer je als hulpverlener op mensen met verward gedrag? Hoe kom je erachter welk verhaal daarachter schuilgaat? Hoe verbeter je de samenwerking met andere professionals? In dit dossier delen we belangrijke inzichten en praktische tips.
Verward gedrag

Bij verward gedrag samenwerken met de politie: dit mag je verwachten

De stijging van overlast van personen met verward gedrag houdt aan. Het grootste deel van deze mensen is ongevaarlijk. Waarom is het zo moeilijk grip te krijgen op deze groep, en welke rol speelt de politie? Zorg+Welzijn sprak agent Gert-Jan van de Waal van de politie-eenheid in Nieuwegein.
Eenzaamheid
Photo by Kristina Tripkovic on Unsplash.

Zo ga je om met claimend gedrag van cliënten: ‘Zet hem op eigen benen’

Meneer De Jong is geen populaire cliënt. Hij claimt en je komt er als hulpverlener bijna niet weg. Sommige collega’s ergeren zich mateloos aan hem, anderen hebben juist medelijden. Hoe is zijn claimende gedrag te stoppen?
Verward gedrag

SNEAKPREVIEW ‘Onbegrepen gedrag gebruiken als feedback’

Het is niet altijd eenvoudig goed te reageren op mensen met onbegrepen en zorgmijdend gedrag. Voor burgers en professionals in zorg en veiligheid is het vaak zoeken hoe ze hen kunnen helpen. Wat kun je als professional beter doen en hoe voorkom je dat een situatie escaleert?
Professionalisering

Dossier woningnood: grote gevolgen voor jouw werk

Sociaal werkers komen steeds vaker in aanraking met cliënten die door de woningcrisis in de problemen zitten. Welke problemen spelen er? Wat kun je hierin als sociaal werker betekenen voor je cliënten? In dit dossier over woningnood geven we achtergronden en praktische tips.
Verward gedrag

Woonschaamte deel 1: ‘Ik verberg de waarheid voor iedereen’

Steeds meer mensen voelen zich minderwaardig omdat hun woonomgeving afwijkt van de sociale norm. Zorg+Welzijn laat in een serie 3 mensen met woonschaamte aan het woord. Deze keer Debora, die neigt naar hoarden. 
Participatie

Kwetsbare Eritrese jongeren worstelen met integratie: ‘Ze staan er vaak alleen voor’

In de Eritrese gemeenschap ontstonden rellen vanwege de politieke situatie in hun land. Maar het gros van de Eritreeërs in Nederland is daar niet mee bezig, zegt Binyam Andebrhan. Wel maakt hij zich zorgen over kwetsbare jongeren en de handelingsverlegenheid van professionals.
Verward gedrag

Mike Boddé over zijn bipolaire stoornis: ‘Zonder pillen was ik er waarschijnlijk niet meer’

Mike Boddé (56), onder meer schrijver en musicus, kampt al jaren met zware depressies. Vorig jaar werd hij gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Hij schreef er het recent verschenen boek Poolreiziger over. ‘Ik kan nu allerlei dingen plaatsen die niet zo goed zijn gegaan in mijn leven.'

Over verward gedrag

De problemen van verwarde mensen

Er is beperkte opvang voor mensen die verward gedrag vertonen, omdat het aantal bedden in de ggz is de afgelopen jaren, als gevolg van de ambulantisering, met een derde is afgenomen. Er duiken sindsdien steeds meer berichten op over ‘verwarde personen’ in de wijk. Is dit een logisch gevolg van de ambulantisering? Volgens Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, wel. ‘De afbouw van de bedden is sneller gegaan dan de opbouw van de alternatieven.’

Lees meer

Een aantal ernstige incidenten rond personen met verward gedrag en de jaarlijkse toename van de meldingen over verward gedrag leidden september 2015 tot de oprichting van het Aanjaagteam Verwarde Personen. In opdracht van de ministeries van VWS en V&J heeft het Aanjaagteam gewerkt aan een plan om het complexe probleem rondom de toename van het aantal verwarde personen op te lossen. Een tweede team, het Schakelteam Personen met Verward gedrag, gaat in 2017 en 2018 onder leiding van Onno Hoes, het plan implementeren in de samenleving. Hun missie? Hoes: ‘In de ondersteuning, opvang en zorg van mensen met verward gedrag is het van groot belang dat de persoon zelf en zijn familie centraal staan. Dat hulpverleners nauw samen werken en niet loslaten voordat een ander het overgenomen heeft. Zo raakt niemand tussen wal en schip.’

Tussen wal en schip met verward gedrag

En dat tussen wal en schip raken, gebeurt nu nog wel. Hoes: ‘Als mensen al bij een instantie aankloppen met verward gedrag of in beeld komen, krijgen ze soms niet meteen het juiste antwoord. Vaak worden ze bijvoorbeeld doorverwezen, maar doen ze daar iets mee? Zorg als sociaal professional dat je deze mensen zelf met de juiste personen in contact brengt. Het feit dat ze in beeld komen of om hulp vragen, is al heel wat. Laat ze dan niet vallen. Nu zijn hulpverleners soms bang dat ze iets niet mogen of dat er financiële consequenties aan hun handelen zitten. Daar moeten we vanaf. Help mensen eerst en kijk daarna naar de financiële en juridische gevolgen. Doe je dat niet, raken mensen steeds verder van het pad af.’

Het Schakelteam wil dit voorkomen door partijen te verbinden en door te stimuleren en faciliteren om zo een werkbare, sluitende aanpak te krijgen rondom het probleem verwarde personen.  Een aanpak waarin de persoon met verward gedrag en zijn familie centraal staan. De verantwoordelijkheid voor het realiseren van een sluitende aanpak, ligt volgens Hoes bij alle betrokken ketenpartners, zowel lokaal als regionaal, onder regie van de gemeente. De verantwoordelijkheid voor het realiseren van landelijke randvoorwaarden ligt bij de overheden en de landelijke partners, waaronder de zorgverzekeraars.

Personen met verward gedrag geen vaststaande groep

Psychiater en auteur Jules Tielens voegt op deze website overigens een belangrijke kanttekening toe aan het verhaal van Hoes: pas op dat je verwarde personen niet als een vaststaande groep ziet. ‘De verwarde mensen die bij professionals worden aangediend, hebben niet allemaal dezelfde problemen. Als deskundigen moeten we die problematiek eerst afpellen voor we een mening geven. Anders scheren we mensen die, plat gezegd, schijt hebben aan alles over één kam met mensen die niet weten wat ze doen. Bijvoorbeeld tokkies versus mensen in een psychose. Als we de problematiek beter ontleden, weet iedereen beter wat hij moet doen en komen we eerder tot een juiste benadering van de persoon in kwestie.’

Volgens Tielens is het bovendien niet alleen zo dat er meer echt ‘verwarde personen’ op straat te zien zijn. De ‘normale’ mens misdraagt zich ook gemakkelijker. En ook die personen komen soms in aanraking met de politie en worden met het stempel verward gedrag naar bijvoorbeeld een crisisdienst gebracht. ‘Jan en alleman kijkt dan naar deze mensen. Vervolgens wordt een conclusie getrokken. Moet iemand door de psychiatrie behandeld worden of niet? Ook hier is het van belang dat we veel helderder communiceren over wie daarna welke taak heeft want er ontstaat nu vaak erosie aan de verantwoordelijkheden.’

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel