Wet- en regelgeving

Hervorming van het tuchtrecht: wat kan het sociaal domein leren van de jeugd- en gezinszorg?

Per 1 januari 2025 werd er binnen het sociaal domein een nieuwe vorm van professioneel toezicht geïmplementeerd: een commissie van consultatie die klachten van zorgafnemers behandelen. Met als doel te leren van deze klachten. Mark Kranenburg staat klagers binnen de jeugd- en gezinszorg bij en deelt de voor- en nadelen van zo’n consultatiecommissie.
Wet- en regelgeving

Tuchtrecht voor sociaal werkers veranderd: niet straffen maar leren

Sinds 1 januari 2025 geldt voor sociaal werkers een nieuw soort tuchtrecht. Het leren van klachten staat centraal. Voor jeugd- en gezinsprofessionals was sinds november 2022 professioneel toezicht al het uitgangspunt, nu is dat voor alle sociaal werkers zo.
Wet- en regelgeving

Het laatste sigaretje met mijn cliënt: de ggz wordt rookvrij in 2025

Buiten wordt het kouder, de dagen zijn korter en langzaam bereiden we ons voor op een nieuw jaar. Door terug te blikken en vooruit te kijken; onder andere naar de plannen voor de rookvrije ggz in 2025. Begeleider Sydney en zijn cliënt Jelle roken hun laatste sigaretje samen en bespreken wat deze plannen voor hen betekenen.
Professionalisering

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Explosie in Den Haag mogelijk aanslag op ex-partner, rechter verbiedt staking apotheken en gemeenten zijn ruim 3 miljard extra kwijt aan kosten voor het sociaal domein. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.
Wet- en regelgeving
Werken met de feestdagen cao

Werken met de kerstdagen en cao’s: hoeveel toeslag krijg je?

Nog een week en het is eerste kerstdag. Sociaal werkers die werken met de feestdagen krijgen onregelmatigheidstoeslag (ort). Lees hoeveel ort precies en lees ook welke rechten jouw cao je nog meer geeft. Krijg je bijvoorbeeld altijd vrij op 5 mei?

Schuldenaanpak moet veel beter: dit zijn de nieuwe plannen

Voorkomen dat burgers met betalingsachterstanden verder in de knel raken. Daar wordt de komende jaren door het kabinet structureel 75 miljoen euro in geïnvesteerd. Wat zijn de plannen? Zorg+Welzijn praat je bij over de belangrijkste ontwikkelingen.
Autonomie en eigen regie zijn voor veel sociaal werkers belangrijke redenen geweest om zzp’er te worden. Photo; Daria Nepriakhina/Unsplash

5 vragen over de nieuwe zzp-regels: hoe bereiden sociaal werkers zich hierop voor?

De regels voor zzp’ers worden stevig aangetrokken. Wat gaat er veranderen in 2025? We leggen de belangrijkste ontwikkelingen uit en vroegen twee zzp’ers uit het sociaal domein welke gevolgen zij nu al ervaren. ‘Ik denk dat er wel wat paniekvoetbal wordt gespeeld.’

Rechtsbijstand voor sociaal werkers: speciale verzekering vergoedt veel kosten

Heb je als sociaal werker rechtsbijstand nodig, dan kunnen de kosten flink oplopen. Beroepsvereniging BPSW heeft een speciale verzekering specifiek gericht op bijstand bij tuchtrecht. Waar heb je met die verzekering recht op als een cliënt of mantelzorger een klacht tegen je indient?
Jeugdhulp
Landelijk is afgesproken dat de 15 gesloten jeugdzorginstellingen in een hoog tempo om- en afgebouwd moeten worden. Photo by Levi Arnold on Unsplash.

Afbouw van de gesloten jeugdzorg: waar komen deze jongeren terecht?

De af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg is in volle gang. Hoe verloopt dat proces? Waar komen de jongeren terecht? Jeugdhulpverleners vinden de overgang niet eenvoudig, maar ervaren ook mooie kanten: ‘We werken veel meer samen met het gezin en het netwerk.’

Dilemma: Wat als een cliënt de regels overtreedt?

Je signaleert dat je cliënt met een bijstandsuitkering zich niet aan de regels houdt. Wat moet je doen? En hoe ga je in gesprek met de cliënt zonder het vertrouwen te schaden? Gezondheids- jurist Monica de Visser en ethicus Jurja Steenmeijer geven advies.

Over wet- en regelgeving

Wetten en regels: lasten en lusten

Professionals in het sociaal domein hebben vaak een haat-liefde verhouding met wet- en regelgeving in de zorg. Regels beschermen de cliënt en ook de hulpverlener. Maar wet- en regelgeving in de zorg kunnen de professionele ruimte ook behoorlijk beperken. De transitie heeft geleid tot meer regels en meer controle. In dit dossier een vind je artikelen over werken met wet- en regelgeving in de zorg. Wat werkt en wat niet?

Lees meer

De transities in de het sociaal domein hebben geleid tot verandering van wet- en regelgeving in de zorg. Een van de doelen was ook de vermindering van regels in het werk van de professionals. Maar dat is lang niet overal gelukt. Integendeel, in de jeugdzorg bijvoorbeeld is in 2015 de nieuwe Jeugdwet ingegaan en zou de overgang van de verantwoordelijkheid naar de gemeenten moeten leiden tot minder bureaucratie en minder verkokering. Dat is eigenlijk nog niet gebeurd.

Privacy regels wet- en regelgeving in de zorg

Wet- en regelgeving in de zorg heeft zeker ook een positieve kant. De overheid maakt die regels om de hulp en ondersteuning zoveel mogelijk in goede banen te  laten verlopen en om de cliënt te beschermen. Hulp en zorg moeten aan hoge standaarden voldoen om van goede kwaliteit te zijn. En daar zijn regels voor nodig. Tegelijkertijd voelen professionals in het sociaal domein zich vaak ook beperkt in hun professionele ruimte door alle regels. In de schuldhulpverlening bijvoorbeeld is het zeer nuttig om vroegtijdig bij mensen aan de bel te trekken als ze in financiële problemen komen. Een van de belangrijkste problemen bij vroeg signalering zijn de privacy voorschriften.

Niet alleen bij de schuldhulpverlening lopen mensen aan tegen de privacy regels. Ook in de jeugdzorg lopen professionals aan tegen regels bij uitwisseling van gegevens van de cliënten. In het wijkteam zitten ambtenaren werk en inkomen naast professionals in de schuldhulp. Welke informatie kun je wel en niet delen?

Samenwerking wet- en regelgeving in de zorg

Belangrijk om de wereld van wet- en regelgeving in de zorg is de samenwerking tussen hulpverleners. ‘Het sociaal domein is een oneindig laboratorium’, zegt bestuurskundige Jan Kees Helderman in het magazine Zorg+Welzijn. Er wordt volgens Helderman veel gepraat en ontmoet, maar dit gebeurt volgens hem te weinig systematisch. ‘Ik denk dat het sociaal domein een oneindig laboratorium is, ook voor beleidsmakers. Je komt voortdurend nieuwe kwesties tegen en daarvan afgeleide problemen die je moet oplossen met elkaar. Dat kun je alleen maar doen door dat systematisch te organiseren. Door bijvoorbeeld één keer per kwartaal met systeemwereld en uitvoering bij elkaar te zitten en elkaars werk te bespreken, knelpunten te signaleren, wet- en regelgeving uit te leggen waardoor bijvoorbeeld blijkt dat iets wel kan terwijl professionals dachten dat het niet kon.’

Er zijn dus verschillende thema’s binnen het thema wet- en regelgeving in de zorg. In dit dossier worden vernieuwingen en veranderingen in de wet- en regelgeving in de zorg besproken. En zeker ook de discussies die het keurslijf en mogelijkheden met zich meebrengen. Lees dit dossier.

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel