Wet- en regelgeving

Schuldenaanpak moet veel beter: dit zijn de nieuwe plannen

Voorkomen dat burgers met betalingsachterstanden verder in de knel raken. Daar wordt de komende jaren door het kabinet structureel 75 miljoen euro in geïnvesteerd. Wat zijn de plannen? Zorg+Welzijn praat je bij over de belangrijkste ontwikkelingen.
Autonomie en eigen regie zijn voor veel sociaal werkers belangrijke redenen geweest om zzp’er te worden. Photo; Daria Nepriakhina/Unsplash

5 vragen over de nieuwe zzp-regels: hoe bereiden sociaal werkers zich hierop voor?

De regels voor zzp’ers worden stevig aangetrokken. Wat gaat er veranderen in 2025? We leggen de belangrijkste ontwikkelingen uit en vroegen twee zzp’ers uit het sociaal domein welke gevolgen zij nu al ervaren. ‘Ik denk dat er wel wat paniekvoetbal wordt gespeeld.’

Rechtsbijstand voor sociaal werkers: speciale verzekering vergoedt veel kosten

Heb je als sociaal werker rechtsbijstand nodig, dan kunnen de kosten flink oplopen. Beroepsvereniging BPSW heeft een speciale verzekering specifiek gericht op bijstand bij tuchtrecht. Waar heb je met die verzekering recht op als een cliënt of mantelzorger een klacht tegen je indient?
Jeugdhulp
Landelijk is afgesproken dat de 15 gesloten jeugdzorginstellingen in een hoog tempo om- en afgebouwd moeten worden. Photo by Levi Arnold on Unsplash.

Afbouw van de gesloten jeugdzorg: waar komen deze jongeren terecht?

De af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg is in volle gang. Hoe verloopt dat proces? Waar komen de jongeren terecht? Jeugdhulpverleners vinden de overgang niet eenvoudig, maar ervaren ook mooie kanten: ‘We werken veel meer samen met het gezin en het netwerk.’

Dilemma: Wat als een cliënt de regels overtreedt?

Je signaleert dat je cliënt met een bijstandsuitkering zich niet aan de regels houdt. Wat moet je doen? En hoe ga je in gesprek met de cliënt zonder het vertrouwen te schaden? Gezondheids- jurist Monica de Visser en ethicus Jurja Steenmeijer geven advies.
Huiselijk geweld
Femicide: dit moet je als sociaal werker weten

Vrouw vermoord in Rijswijk: dit moet je weten over femicide

In Nederland worden per hoofd van de bevolking meer vrouwen vermoord dan in andere Europese landen, en vaak omdat ze vrouw zijn. Dit verschijnsel heet femicide. In Rijswijk werd onlangs een vrouw doodgeschoten en vorig jaar waren er in dezelfde stad meerdere gevallen van femicide. Betere signalering kan levens redden. Maar hoe doe je dat?
Wet- en regelgeving

‘Sociaal werk volwaardige partner voor kabinet’: dit zijn de reacties op Prinsjesdag

Van 'Sociaal werk wordt een volwaardige partner' tot 'Kabinet draait zorg en welzijn de nek om'. De reacties op de kabinetsplannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd lopen nogal uiteen. Hoe reageren Sociaal Werk Nederland, Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse GGZ, de VGN en FNV Zorg & Welzijn?
Wet- en regelgeving

Wet zorg en dwang: de cliëntvertrouwenspersoon is een grote steun

Cliëntenvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang versterken de stem van cliënten die te maken hebben met onvrijwillige zorg, zoals mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Jody Kurvink, cliëntvertrouwenspersoon in de regio Twente, legt uit hoe je als professional met cliëntenvertrouwenspersonen samenwerkt.
Huiselijk geweld

Rechter buigt zich over circa 300 ongeboren baby’s: ‘Dit laat geen enkele professional onberoerd’

Wanneer er grote zorgen zijn over een nog ongeboren baby vanwege het gedrag van de aanstaande moeder en de hulpverlening stagneert, dan komt de Raad van de Kinderbescherming (RvdK) in beeld. Ongeveer 300 keer per jaar verzoekt de RvdK de rechtbank om een maatregel ter bescherming van een nog ongeboren kind. 'Het zijn altijd complexe zaken, die geen enkele betrokken professional onberoerd laten.'

Over wet- en regelgeving

Wetten en regels: lasten en lusten

Professionals in het sociaal domein hebben vaak een haat-liefde verhouding met wet- en regelgeving in de zorg. Regels beschermen de cliënt en ook de hulpverlener. Maar wet- en regelgeving in de zorg kunnen de professionele ruimte ook behoorlijk beperken. De transitie heeft geleid tot meer regels en meer controle. In dit dossier een vind je artikelen over werken met wet- en regelgeving in de zorg. Wat werkt en wat niet?

Lees meer

De transities in de het sociaal domein hebben geleid tot verandering van wet- en regelgeving in de zorg. Een van de doelen was ook de vermindering van regels in het werk van de professionals. Maar dat is lang niet overal gelukt. Integendeel, in de jeugdzorg bijvoorbeeld is in 2015 de nieuwe Jeugdwet ingegaan en zou de overgang van de verantwoordelijkheid naar de gemeenten moeten leiden tot minder bureaucratie en minder verkokering. Dat is eigenlijk nog niet gebeurd.

Privacy regels wet- en regelgeving in de zorg

Wet- en regelgeving in de zorg heeft zeker ook een positieve kant. De overheid maakt die regels om de hulp en ondersteuning zoveel mogelijk in goede banen te  laten verlopen en om de cliënt te beschermen. Hulp en zorg moeten aan hoge standaarden voldoen om van goede kwaliteit te zijn. En daar zijn regels voor nodig. Tegelijkertijd voelen professionals in het sociaal domein zich vaak ook beperkt in hun professionele ruimte door alle regels. In de schuldhulpverlening bijvoorbeeld is het zeer nuttig om vroegtijdig bij mensen aan de bel te trekken als ze in financiële problemen komen. Een van de belangrijkste problemen bij vroeg signalering zijn de privacy voorschriften.

Niet alleen bij de schuldhulpverlening lopen mensen aan tegen de privacy regels. Ook in de jeugdzorg lopen professionals aan tegen regels bij uitwisseling van gegevens van de cliënten. In het wijkteam zitten ambtenaren werk en inkomen naast professionals in de schuldhulp. Welke informatie kun je wel en niet delen?

Samenwerking wet- en regelgeving in de zorg

Belangrijk om de wereld van wet- en regelgeving in de zorg is de samenwerking tussen hulpverleners. ‘Het sociaal domein is een oneindig laboratorium’, zegt bestuurskundige Jan Kees Helderman in het magazine Zorg+Welzijn. Er wordt volgens Helderman veel gepraat en ontmoet, maar dit gebeurt volgens hem te weinig systematisch. ‘Ik denk dat het sociaal domein een oneindig laboratorium is, ook voor beleidsmakers. Je komt voortdurend nieuwe kwesties tegen en daarvan afgeleide problemen die je moet oplossen met elkaar. Dat kun je alleen maar doen door dat systematisch te organiseren. Door bijvoorbeeld één keer per kwartaal met systeemwereld en uitvoering bij elkaar te zitten en elkaars werk te bespreken, knelpunten te signaleren, wet- en regelgeving uit te leggen waardoor bijvoorbeeld blijkt dat iets wel kan terwijl professionals dachten dat het niet kon.’

Er zijn dus verschillende thema’s binnen het thema wet- en regelgeving in de zorg. In dit dossier worden vernieuwingen en veranderingen in de wet- en regelgeving in de zorg besproken. En zeker ook de discussies die het keurslijf en mogelijkheden met zich meebrengen. Lees dit dossier.

DELEN
Vorig artikelVerward gedrag
Volgend artikelWijkteam
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.