Wijkteam

Wijkteam

Opbouwwerk in Nieuw-West: ‘Al bij je geboorte sta je hier met 1-0 achter’

In Amsterdam Nieuw-West ging het vorig jaar kort voor en na Ajax – Maccabi Tel Aviv vreselijk mis. Maar ondanks frustraties onder jongeren loopt het er zelden écht uit de hand, weet Serfanim Uysal, directeur van bewonersorganisatie Eigenwijks. Daar heeft het opbouwwerk een grote rol in.
Informele zorg
Casemanager spreekt met mantelzorgers over demente vader.

Dilemma: wat als mantelzorgers jou opeisen?

Natuurlijk is een goede relatie met de naasten van je cliënt heel waardevol. Maar wat als familieleden van de cliënt druk op jou uitoefenen en onrealistische verwachtingen hebben? Hoe geef je duidelijk je grenzen aan, zonder de vertrouwensrelatie met mantelzorgers te beschadigen?
Verslaving
Photo by Alexandra Luniel on Unsplash.

Te veel alcohol leidt ook tot lichamelijke klachten: waar moet jij extra alert op zijn?

Vage klachten over vermoeidheid, een flinke gewichtstoename in korte tijd of geel oogwit bij een cliënt. Gaan de alarmbellen van jou dan af? Waarschijnlijk niet direct. Maar een beginnende alcoholverslaving manifesteert zich ook lichamelijk. Waar kun je alert op zijn?
LVB

Hoe herken je een licht verstandelijke beperking?

Hulpverleners schatten een licht verstandelijke beperking (LVB) niet altijd goed in. Daardoor kan het voor de professional lijken dat een cliënt niet gemotiveerd is of de cliënt raakt juist overvraagd. Hoe herken je een LVB?
Wmo

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een Wmo-indicatie

Stel je voor: jouw cliënt raakt slecht ter been en heeft een traplift nodig. Om dit te realiseren ga je naar een Wmo-loket in jouw gemeente om een indicatie aan te vragen. Hoe kun je dit het beste doen? Een medewerker van Het Sociaal Wijkteam in de Zaanstreek deelt informatie die onmisbaar is bij het doen van een aanvraag. 
Wijkteam
Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons.

Wijkinitiatief helpt gezinnen ontzorgen met gratis opvang op zondag

Zet een sociaal werker én kinderopvangondernemer met een groot hart in een kansrijke wijk midden in Almere en je hebt de ingrediënten voor een bijzonder, maatschappelijk initiatief. Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons, voor ouders die geen sociaal vangnet hebben.
Jeugdhulp
Normaliseren

Normaliseren wordt de norm: ‘Breder en beter leren kijken naar opvoedvraagstukken’

Normaliseren. Een razend populaire term in het sociaal domein, maar menig professional zal het lastig vinden om er woorden én daden aan te verbinden. Rogier Kattenberg, die aan hogeschool Windesheim promoveert op dit onderwerp, legt uit wat normaliseren wel én niet inhoudt. ‘Niet elk probleem hoeft te worden opgelost.’
Seksueel misbruik

Wanneer is sprake van seksuele uitbuiting? ‘We denken vaak in uitersten, er zijn veel schakeringen’

Mensenhandel en sekswerk worden vaak in één adem genoemd. Volgens sociaal werker en onderzoeker Anke van den Dries moeten we daarmee uitkijken, omdat dat stigma de risico’s vergroot. ‘Vraag je af: als ik sekswerk verander in ander werk, maak ik me dan nog steeds zorgen?’
Wijkteam

Fotograaf Bas maakte een reportage over straatcultuur. ‘De straat is voor mij een spiegel van de maatschappij’

Hij verzorgt sinds jaar en dag met Jessica Maas de rubriek Meelopen met… in Zorg+Welzijn. Bas Losekoot fotografeert ook, en bij voorkeur, op straat. Hij zegt: ‘De straat is voor mij een spiegel van de maatschappij.'
Wijkteam
Mobile telefoon in de hand. Hand heeft lange gelakte nagels

Fotograaf Bas maakte een reportage over straatcultuur. ‘De straat is voor mij een spiegel van de maatschappij’

Hij verzorgt sinds jaar en dag met Jessica Maas de rubriek Meelopen met… in Zorg+Welzijn. Bas Losekoot fotografeert ook, en bij voorkeur, op straat. Hij zegt: ‘De straat is voor mij een spiegel van de maatschappij.'

Over wijkteam

Wijkteam: samenwerken en investeren

De professionals in het wijkteam zijn het eerste contact met de burgers. Van wijkactiviteit tot probleemgezin, de sociaal werker in het wijkteam is het aanknopingspunt. Sinds de nieuwe Wmo in 2015 heeft bijna elke gemeente wel een wijkteam. Maar over de ontwikkeling en over het beleid is nog veel te doen. Het wijkteam ligt onder de loep, niet in de laatste plaats omdat alle wijkteam-leden moeten samenwerken. Met iedereen.

Lees meer

Samenwerken is het credo in het wijkteam. Sinds de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 hebben de wijkteams in bijna alle gemeenten in verschillende varianten hun intrede gedaan. En zijn wijkteam bezig zich te organiseren om zo goed mogelijk zich in te zetten voor hun cliënten, die zoveel mogelijk de eigen regie moeten houden. Dat vergt van de sociaal werkers in het wijkteam dat zij én rekening houden met de nieuwe eisen die de cliënt stelt. En dat de wijkteamleden een werkzame manier vinden om samen te werken in het team en met specialistische hulpverleners.

Dossier Wijkteam

In dit dossier vind je artikelen over dat proces en over de hindernissen en mogelijkheden die dat met zich meebrengt. Het dossier bevat zeker ook goede voorbeelden van “werken in het wijkteam”. Het zoeken naar en vinden van manieren om de zogenoemde geïntegreerde hulpverlening in de praktijk te brengen, is het thema van dit dossier.

Eigen regie

Professionals krijgen nogal wat kritiek over zich heen in het transformatieproces. Ze werken niet genoeg samen of houden te veel of te weinig rekening met de eigen regie van mensen. De juiste insteek voor hulp en ondersteuning is niet altijd gemakkelijk, blijkt bijvoorbeeld uit het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dat gaat over in hoeverre kwetsbare mensen zelfredzaam zijn. De boodschap van het rapport is: er wordt door beleidsmakers, maar ook door professionals, veel te weinig rekening gehouden met het doenvermogen van mensen.

Samenwerking in het Wijkteam

Dan is er ook het probleem van het samenwerken van de professionals in het wijkteam en met specialistische collega’s. Vooral in de jeugdzorg lijkt het dat wijkteamleden te laat kinderen en jongeren doorsturen naar specialistische zorg. Evenzeer krijgen de professionals in het wijkteam het verwijt dat ze mensen te snel doorsturen en daardoor de wachtlijsten weer langer worden.

Contact met elkaar

Samenwerken is een door alle professionals en cliënten erkende manier voor goede hulpverlening. Hoe doe je dat? Uit de inventarisatie van Maaike Kluft van Movisie blijkt dat de werkwijze en visie van professionals binnen en buiten wijkteams niet altijd op elkaar aansluiten. En dat het daarnaast ook niet altijd helder is wie wat doet. ‘Het is daarom van belang om open het gesprek met elkaar aan te gaan en tot een werkwijze te komen waar iedereen achter staat. Bespreek hoe je met elkaar in contact blijft en gezamenlijk de beste dienstverlening kunt bieden in de wijk of bewoners zo goed mogelijk kunt ondersteunen.’

Vindbaarheid Wijkteam

Samenwerking vraagt tijd en investering. Je moet uitzoeken hoe je collega denkt over de ondersteuning, hoe de ander werkt en uit welk potje de ondersteuning aan de cliënt kan worden betaald. Kluft: ‘In samenwerking moet je eerst investeren voor het iets oplevert. Het is de bedoeling dat sociale wijkteams integrale passende ondersteuning geven. Bewoners hebben steeds meer zeggenschap en zij willen op verschillende manieren ondersteund worden. Wanneer je als professional snel de juiste persoon kunt inschakelen, kun je de bewoner beter ondersteunen op de manier die hij of zij zelf wenst. Om dit te realiseren is het dus belangrijk dat je elkaar als professionals makkelijk weet te vinden.’

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres