Door Esther van Andel – Als medewerkers niet kiezen voor de nieuwe functie met een passend salaris, zijn wij genoodzaakt te stoppen met de thuiszorg.’ Dat zegt Jef Pelgrims, voorzitter Raad van Bestuur van Stichting tanteLouise. De thuiszorgorganisatie is mogelijk het zoveelste slachtoffer van de marktwerking in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Werkgelegenheid
‘Het klinkt verschrikkelijk, maar we hebben geen alternatieven. Door deze ingreep stellen wij de werkgelegenheid voor onze werknemers veilig en worden zij niet gedwongen om als alfahulp verder te werken. We handelen in het belang van onze medewerkers.’
Ander Salaris
De stichting wil voorkomen dat medewerkers in de alfahulpconstructie terecht komen. ‘Daarom bieden we hen een nieuwe functie aan: huishoudelijke hulp. De functie die ze nu hebben, huishoudelijk verzorgende HV2, vervalt. En daarmee ook het verzorgende aspect. Ze zullen in de nieuwe functie ander en minder zwaar werk verrichten. Daar hoort een andere salarisschaal bij’, aldusPelgrims.
Baangarantie
Alle huishoudelijke hulpen van tanteLouise worden ingeschaald in het maximum van schaal 10. Ze behouden de sociale zekerheden, zoals pensioensopbouw. Voor wie het lagere salaris aanvaardt, staan daar een extra maandsalaris en een baangarantie van twee jaar tegenover.
Indicaties
De gemeentelijke aanbesteding van de Wmo is de oorzaak voor de neerwaartse spiraal waarin tanteLouise terecht is gekomen, zegt Pelgrims. ‘We hebben afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onze medewerkers om cliënten een goede kwaliteit te bieden. De huishoudelijk verzorgenden zaten dan ook in de top van de salarisschaal. Maar sinds de gemeentelijke aanbesteding van de Wmo wordt minder huishoudelijke verzorging HV2 geïndiceerd. Kreeg voorheen 90 procent van onze cliënten deze vorm van hulp, is dat nu nog 65 procent. Er wordt een kwart minder werk gevraagd dan is begroot. Dat hakt in op de financiële middelen.’
Balans
In de loop van de volgende week worden individuele gesprekken met de thuishulpen gehouden. Daarna wordt de balans opgemaakt: of de werknemers accepteren de functiewijziging, of tanteLouise trekt de stekker eruit. De vakbonden, die over deze situatie met de werkgever hebben gesproken, betreuren het standpunt van de werkgever. Ondanks hun verzet, zet tanteLouise de plannen door.