De thuiszorg moet voortaan cliënten de keus geven: een alfahulp, of, net als vroeger, een medewerker in loondienst die zonder verdere administratieve rompslomp voor de cliënt het huis poetst. Het kabinet komt met deze beleidswijziging na onrust over de huishoudelijke zorg aan bejaarden, zieken en gehandicapten.
Marktwerking
De alfahulpen zijn een soort freelancers. Als ze bij een cliënt over de vloer komen, treedt die formeel op als werkgever van de huishoudelijke hulp. Veel instellingen in de thuiszorg gingen over tot de invoering van alfahulpen na de komst van marktwerking vorig jaar. De alfahulpen waren voor hen veel goedkoper.
Positie verbeteren
Niet alleen klanten waren ontevreden, maar ook de medewerkers. Zij moesten plotseling zonder vast arbeidscontract hetzelfde werk doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Met de ingreep wil staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid ook de positie van de huishoudelijke hulp verbeteren. ( Zie: Ministerie van VWS,
Wijziging Wmo: versterking positie cliënt
)
‘Positief’
Ze wil bovendien instellingen verplichten personeel van elkaar over te nemen als een thuiszorgbedrijf in financiële problemen komt.
De vakbonden reageren positief op de plannen. Ze hopen dat er ook een regeling komt om personeelsleden die dit jaar tegen hun zin alfahulp zijn geworden weer een acceptabel arbeidscontract te geven.
Onbetaalbaar
Belangenorganisatie ActiZ van de thuiszorginstellingen is ook blij. De organisatie vindt wel dat gemeenten volgend jaar betere tarieven moeten betalen aan de instellingen. Anders is de ingreep van de staatssecretaris onbetaalbaar, aldus ActiZ.
‘Verbetering’
De cliëntenraden, verenigd in LOC-LPR, zien de wijziging als een ‘belangrijke verbetering’. Veel cliënten raakten in een keer hun vaste huishoudelijke hulp kwijt. Bovendien werden ze, vaak zonder dat te weten, geplaatst in de positie van werkgever: ‘Gelukkig komt aan deze situatie nu een einde’.
Eigen wetsvoorstel
Oppositiepartij SP is blij met de maatregel, maar vindt dat Bussemaker nog veel verder moet gaan om de marktwerking in de thuiszorg bij te stellen. SP-Kamerlid Agnes Kant heeft aangekondigd zelf met wetsvoorstellen te komen. Dan gaat het om het invoeren van een basistarief en afschaffing van de verplichte aanbesteding. (ANP)