Gemeenten, vakbond CNV en bedrijven die achter de Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning staan, willen het werk slimmer organiseren, tegen lagere kosten, maar met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Het ondertekenen van deze code is vrijwillig.
Niet verplicht
Staatssecretaris Van Rijn wil deze code niet verplicht opleggen, want volgens hem is in de wet al geregeld dat gemeenten moeten zorgen voor fatsoenlijke afspraken die zorgen voor goede lonen. Van Rijn wil dat gemeenten de vrijheid houden om ook afspraken te kunnen maken over nieuwe zorgvormen. Dat is wat er immers is afgesproken met de decentralisaties: meer vrijheid om zorg dichtbij te regelen.
Basistarief
De PvdA, de SP en het CDA wilden ook dat Van Rijn een basistarief voor de huishoudelijke hulp op zou stellen. Maar de staatssecretaris verwacht dat zo’n basistarief meteen als maximum tarief wordt gebruikt. Hij wil dit bij de gemeenten houden.
Huishoudelijke hulp
Van Rijn wacht eerst nog de resultaten af van het bestuurlijk overleg met de vakbonden, thuiszorgaanbieders en gemeenten over met name de huishoudelijke hulp. Hieruit moet duidelijk worden wat de toekomst van de huishoudelijke hulp is op de arbeidsmarkt en of de arbeidsvoorwaarden wel fatsoenlijk zijn. De staatssecretaris verwacht de Tweede Kamer hier binnen twee weken over te informeren.
Gemeenten en zorgaanbieders hebben een code afgesproken waarin ze zeggen dat niet de prijs, maar de kwaliteit van de zorg leidend moet zijn bij de inkoop. Lees hier meer >>
Ik hou mijn hart vast als een Jos de Blok ( Buurtzorg ) wederom met enkele partners zich gaat bezig houden met Thuiszorg. Net als met een zorgverzekering! Gaan zij dan net als bij Buurtzorg selectief zorg aanbieden, waarbij de multi probleem cliënten zo veel mogelijk niet opgenomen worden in hun bestand?
Natuurlijk is het niet verplicht, maar moeten er anders nog meer schoonmaakorganisaties ( TSN =Asito, TZorg = CSU, Axxicom als Incluzio = Facilicom etc. ) zich met schoonmakers gaan bezig houden in de (Thuis)zorg? Waar is de signaleringsfunctie en kennis/kunde van de zorg medewerker als je alles laat ''oplossen'' door goedkope schoonmakers? Ze komen nu al bij veel ouderen over de vloer en zeggen ….. u huis is schoon en gaan binnen een uur de deur weer uit! Een schoonmaker is geen huishoudelijke hulp. Kwaliteit van zorg heeft een prijs en niet alleen een kostprijs!
En wat is het probleem dat grote thuiszorginstellingen omvallen? Eigen schuld: mismanagement door een te duur betaalde directie. Te hoog gesalarieerde medewerkers in dienst en misgegokt op de markt van de wijkverpleging (die terecht wel meer verdient). Adieu Meavita, Thebe, en nog vele anderen….incl. TSN. Het is hoognodig dat deze markt eens wordt opgeschud. En de ervaring leert dat cliënten hier niet de dupe worden doordat gemeenten na faillissementen adequaat handelen zodat er nieuwe zorgaanbieders worden gevonden. En gelukkig vinden de meeste werknemers ook weer werk via andere aanbieders. Bij aanbieders die een lagere kostprijs hebben. Waarschijnlijk geen dure kantoren voor stafpersoneel op A-lokaties, geen 200.000-plus betaalde directieleden, geen grote leidinggevende staf, geen dure juristen en lobby-isten die 2ekamerleden gek maken dat bij een gedecentraliseerde taak Den Haag toch invloed op de lokale prijzen moet houden. Ze hebben alleen hardwerkende personeelsleden, die schoonmaken en 'meepersaant'(zoals wij in Brabant zeggen) oog voor de cliënten hebben, zonder dat dat tot een hogere cao-schaal leidt. Is dat een probleem….?
Helemaal merkwaardig en illegaal is de verplichting die sommige politieke partijen gemeenten op zou willen leggen om zich te houden aan de Code verantwoordelijk marktgedrag Thuisondersteuning. Want daar gaat DEen Haag niet meer over! En wie gaat dat dan betalen, want dan wordt er duurder (dan nodig) door gemeenten ingekocht. Terwijl gemeenten al een forse korting van 40% op de HH te verstuwen hebben. Als het Rijk 40% bezuinigt dan gaat dat linksom of rechtsom ongeveer 40% banen kosten. Dus het zijn krokodillentranen die daar in den Haag worden gehuild.
En vbovendien waarom wordt daar maar één cao, die voor VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) gepushed?
Wat is er mis met de goedkopere cao voor de schoonmaak, nu er in de thuiszorg vooral sprake is van poetshulp? Waarom mogen gemeenten zelf niet uitmaken welke prijs ze voor schoonmaakwerk over hebben?