‘Te vaak wordt er wel gezegd en geschreven dat jongeren de regie houden, maar blijkt dat in de praktijk niet zo’, zegt Van Leeuwen. MOVISIE presenteerde in december het magazine Kr8! . Met dit tijdschrift krijgen jongeren een instrument in handen om de begeleiding veel meer zelf te sturen. Het is bedoeld voor jongeren met meervoudige problemen die begeleiding krijgen bij zelfstandig wonen.
Zij kunnen lezen over acht thema’s die je op orde moet hebben om goed zelfstandig te kunnen leven: gezondheid, veiligheid, geld en administratie, wonen, familie en gezin, werken en leren, vrienden en vrije tijd, en maatschappij en cultuur. Samen met de begeleider kunnen ze deze thema’s behandelen.
Verhaal
Op pagina 1 wordt direct uitgelegd dat Kr8 ‘van jou is en van jou blijft’. Jongeren kunnen de vragen in het blad beantwoorden, maar zijn niet verplicht om deze met hun begeleider te bespreken. Met dit magazine krijgen ze echt het heft in handen’, legt Van Leeuwen uit. Er is gekozen voor veel verschillende testjes, in korte en simpele zinnen. Zo mogen de lezers hun verhaal kwijt over alcohol en drugs. Er staan bewust slechts twee witte regels, want het is juist niet de bedoeling jongeren te dwingen lappen tekst te schrijven. ‘Dat schrikt alleen maar af. Deze jongens en meiden willen heus wel zelf nadenken, maar dan op hun eigen manier.’
Gokken
De begeleider maakt samen met de jongere afspraken over hoe Kr8! te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de jongere ter voorbereiding van een begeleidingsgesprek een thema voorbereidt. ‘Laat de jongere zelf aangeven welk tempo voor hem het prettigst is. Je kunt bij elk thema beginnen.’ Zo mogen ze ook gokken hoeveel een ziektekostenverzekering kost: 50, 90 of 150 euro. ‘Met deze vragen worden jongeren heel concreet op de feiten gedrukt. Dat werkt bij deze groep beter dan abstracte artikelen over hoe belangrijk zuinig zijn wel niet is’, aldus Van Leeuwen.
Loesje
Van Leeuwen en haar collega’s hebben veel overlegd met jongeren zelf en met diverse instanties. Een van de resultaten is dat elk thema een rubriek ‘Ik zou graag’ heeft. Daarin kunnen diverse doelen aangevinkt worden. Bij het thema Wonen staan doelen als ‘leren koken’ en ‘meer ritme hebben’, en bij het thema Familie en gezin staan doelen als ‘zelf mijn partner kiezen’ en ‘leren praten met mijn ouders’. ‘Bewust veel verschillende doelen, in heel simpele taal, die meteen herkenbaar zijn. ‘Een wens van de jongeren was dat er spreuken van Loesje in het blad kwamen. “Er moet ook wel wat grappigs in”, zeiden ze. En Loesje slaagt daar altijd in.’
Werken met KR8! heeft een begeleidingsrelatie als basis. Praktische voorwaarde is dat de jongere toegang heeft tot internet. Het blad is als zelfstandig instrument te gebruiken, maar past ook goed bij het 8-fasenmodel en andere krachtgerichte methoden.