Jan de Lepper (81) en Hafida Achaoui (43) kennen elkaar nu bijna drie jaar. Ze vormen samen een succesverhaal, een illustratie van hoe een Tilburgse vinding optimaal kan renderen. Het idee achter de samenwerking tussen De Lepper en Achaoui is eenvoudig: laat mensen die moeite hebben met het vinden van een vaste baan helpen bij ouderen en hulpbehoevenden. Dat kan zijn met klusjes of huishoudelijk werk, maar ook met boodschappen doen, tuinonderhoud, schilderwerk, begeleiding van ziekenhuisbezoek of gezelschap houden. De bijbehorende afkorting luidt WZSW: Wonen, Zorg en Service in de Wijk. Het werk wordt gedaan door mensen met ‘een grote afstand tot de arbeidsmarkt’, aldus ‘begeleider diensten’ Gerrie Hoevenaar van de inmiddels zelfstandige WZSW BV. Het klantenbestand bestaat uit 65-plussers en mensen met een fysieke, psychische of sociale beperking. En sinds de verzelfstandiging, per 1 januari dit jaar, nadrukkelijker ook uit particulieren zonder beperkingen en (commerciële) instellingen.
Opgewekt
Hafida Achaoui en Jan de Lepper zijn aan de koffie beland, en op hun praatstoel. De Lepper vertelt over de dood van zijn vrouw Wiesa. Na haar overlijden deed hij een beroep op WZSW en trof hij Hafida aan de deur. De relatie tussen hulpverlener en hulpbehoevende is inmiddels een vriendschappelijke. ‘Ik vertel meneer ook wat er privé in mijn hoofd zit. En toen hij een tijdje geleden naar het ziekenhuis moest, was ik echt ongerust’, vertelt Achaoui.
Wat ook meespeelt, is dat Jan de Lepper niet de indruk wekt van een man die niet zonder steun kan. Opgewekt en in een kreukloos gestreken hemd – zelf gedaan – zegt hij wat hij te zeggen heeft, vooral dit: ‘Ik blijf er maar over zeuren, ik heb een heel goed leven.’ Toch kan De Lepper de steun van Hafida goed gebruiken. Ramen zemen, de hele badkamer bijhouden, het zijn dingen die hem niet lukken. Het sociale aspect speelt net zo goed mee. ‘We hebben echt een band. Dit is voor mij een gemakkelijk adres. Dat is niet met elke klant zo’, vertelt Achaoui.
Lees verder in de Wmo-special van Zorg + Welzijn, september 2009
het is mijn familie en een echte slang liegen en bedriegen en uitkeringen misbruiken ik zeg terugsturen
nee daar kijkt ze niet naar om !!! net als naar de rest van haar familie.
zorgt ze ook zo goed voor haar ouders ????
of is dit mar schijnheilig