Eerder verlaagde Klink de voorgenomen eigen bijdrage al van 175 euro naar 90 euro per consult. Na protesten in de Tweede Kamer en van de patiënten- en brancheorganisaties beloofde hij vervolgens naar alternatieven te zoeken. Daarna was de verwarring compleet toen het even leek dat alles weer teruggedraaid zou worden naar het oorspronkelijke plan van 175 euro.
Alternatieven
Betrokkenen in de geestelijke gezondheidszorg moeten wel zelf alternatieven aandragen om te voorkomen dat er per 2012 alsnog een eigen bijdrage komt voor de tweedelijns ggz. De financiering van specialistische medicijnen worden overgeheveld naar de ziekenhuizen. Die kunnen goedkoper inkopen en dat bespaart veel geld.
Eigen Risico
De gehele Kamer verzette zich van meet af aan tegen het plan voor deze eigen bijdrage en vreesde vooral de gevolgen voor sociale minima. De langdurige discussie is nu beslecht, maar Klink stelde eerder wel dat het volgens hem onvermijdelijk is dat er ‘iets van eigen risico komt’ gezien de snelgroeiende vraag naar deze zorg. Hij noemt dat het enige middel om het kostenbewustzijn te vergroten. ‘De ggz groeit enorm. Die kosten drukken andere dingen weg.’
Lees ook:
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Zorg + Welzijn/Foto: Stock.xchng