Door Ellen van der Loo – Van en Voor Jongeren werd in 2003 opgericht door vier jongens uit Kanaleneiland. Zij wilden verandering brengen in het negatieve imago van hun wijk. Dat doen zij op twee manieren: door jongeren die een goed idee hebben, te ondersteunen en door zelf activiteiten te bedenken en de animo daarvoor te peilen onder jongeren. (foto: poster Blendfestival)
Projecten
‘De jongeren komen zelf met initiatieven’, zegt Ali Esadik, een van de oprichters van de Stichting Van en Voor Jongeren. ‘Wij helpen ze vervolgens met het schrijven van een projectplan en geven ondersteuning bij de uitvoering. De bedenker van het plan is ook meteen de projectleider, ongeacht diens vaardigheden, opleiding of competenties.’
Workshops
Van en Voor Jongeren houdt zich bezig met allerlei projecten waar jongeren behoefte aan hebben. Als blijkt dat jongeren moeite hebben met solliciteren, organiseren zij bijvoorbeeld een training. Zij kunnen daarvoor putten uit hun netwerk. Maar ook organiseert de stichting percussie- en dichtworkshops.
Wantrouwen wegnemen
‘We hebben de Tolerantieprijs niet gewonnen voor een bepaalde activiteit,’ zegt Esadik. ‘Die ging naar het geheel aan activiteiten.’ Hij ziet dat in de jaren dat het initiatief bestaat, de sfeer in de wijk ten goede is veranderd. ‘Er heerste veel wantrouwen tussen groepen. Dat is nu veel minder, al zie je dat bijvoorbeeld nog steeds in de verhouding met de media.’ Als journalisten een foto van een jongere maken, wordt die jarenlang gebruikt als beeld voor ‘probleemjongere’. ‘Dat is niet leuk voor ze, daarom reageren ze vaak vervelend’, zegt Esadik.
Tijdschrift
Van en Voor Jongeren is daarom een mediaproject gestart. Jongeren krijgen mediatrainingen als tekst- en scenarioschrijven en maken vervolgens hun eigen mediaproductie. Dit initiatief resulteert in juni in een tijdschrift dat door de jongeren is gemaakt en dat gaat over de wijk. Het tijdschrift wordt gesponsord door de woningbouwvereniging. In december volgt een tweede aflevering.
Overige activitieiten
De afgelopen jaren heeft Van en Voor Jongeren veel verschillende activiteiten op het gebied van educatie, cultuur en sport in Kanaleneiland, Leidsche Rijn en Overvecht georganiseerd. Zoals Sport Verbroederd, Jongeren en de Media, Blendfestival (culturele playground), Werken aan de Toekomst en een Thaiboksgala.
Van en Voor Jongeren
Momenteel heeft Van en Voor Jongeren twaalf bestuursleden, een kader van twaalf vrijwilligers van diverse herkomst en een achterban van ruim 1.000 jongeren op wie een beroep gedaan wordt bij het organiseren van tal van activiteiten.
Tolerantieprijs
De Tolerantieprijs, een bedrag van 7.000 euro, is in 1995 ingesteld door de gemeente Utrecht. Hij is bedoeld voor personen, groepen of instellingen die zich hebben ingespannen om de verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving te bevorderen en respect en begrip voor elkaar te vergroten.