In een interview met Zorgvisie zegt PvdA-wethouder Florijn dat de transitie van de langdurige zorg in Rotterdam gestaag loopt. Met de Gouden Standaard ligt er een zorgakkoord tussen gemeente, zorgwerkgevers en vakbonden over de kwaliteit van zorg en de werkgelegenheid.
Zekerheid
De zorginstellingen die nu in de gemeente zorg leveren krijgen de garantie dat ze dit mogen blijven doen in 2015 en 2016. ‘Zij krijgen daardoor de zekerheid dat ze niet alles verliezen. Natuurlijk kunnen er kleine wijzigingen optreden, maar die zijn te overzien’, legt Florijn uit. Het belangrijkste is dat de zorgorganisaties geen extreme maatregelen hoeven te nemen om te overleven.
Verkiezingen
Florijn loopt net als andere wethouders die zich hebben ingezet voor de zorg het risico dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zijn positie verliest. Hij zou graag zien dat de volgende wethouder met zijn portefeuille doorgaat op de ingeslagen weg. ‘We hebben in december de uitgangspunten vastgesteld bij ons in de gemeente. De opvolger kan werken met wat er ligt en daarbinnen is genoeg ruimte om een politiek accent te leggen.’
Als kandidaat gemeenteraadslid in de gemeente Hengelo, maakt blogger Marc ten Barge de gemeenteraadsverkiezingen van dichtbij mee. Met de decentralisaties is het meer dan ooit belangrijk om te gaan stemmen. Kijk hierbij kritisch naar uw kandidaat. Wat kan deze betekenen voor uw sector? Lees hier meer >>
Jammer dat PvdA wethouder Florijn de Gouden Standaard zo op blaast. Verkiezingsgewoonte van veel partijen. Cliëntenbelangenorganisaties mochten niet mee doen aan het overleg tussen de gemeente, vakbonden en zorgaanbieders. Het is zeer zeker geen echte overeenkomst maar een verzameling van mooie intenties, die nader uitgewerkt moeten worden en pas dan blijkt hoeveel overeenstemming er is over die intenties en of de Gouden Standaard echt zo goed is als nu wordt gesuggereerd. De grootste vakbond Abvakabo FNV heeft niet getekend. De kwaliteit van de zorg wordt helemaal niet gegarandeerd, hooguit is sprake van een intentie van een beperkt aantal partijen om een deel van wat de kwaliteit bepaalt, nl. de kwaliteit die van het zorgpersoneel inbrengt, te garanderen. De interpretatie daarvan zal bij voorbaat al problemen opleveren, gezien de bezuinigingen die onvermijdelijk tot minder personeel en misschien wel lager betaald personeel zal leiden. En dat tast de kwaliteit aan. Behalve dat deel van de kwaliteit zijn er nog veel andere aspecten die de kwaliteit van de zorg bepalen. Daarover staat niets in de Gouden Standaard. Er zouden tientallen zorgaanbieders getekend hebben. Ik heb geprobeerd de namen te pakken te krijgen, dat is niet gelukt. Welke zorgaanbieders uit welke sectoren hebben getekend en nemen de conclusies van de Wethouder voor hun rekening?