Dat stelt het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) in het boekje Naar volwaardig burgerschap. Daarin staat de visie van de organisatie op de toekomst van de Turkse gemeenschap in Nederland. Het is opgesteld ter ere van het 25-jarige bestaan van het IOT.
Ondernemer
In het document stelt het overlegorgaan dat de sterke banden onder Turkse Nederlanders voordelen hebben gehad. Zo zijn ze er beter dan sommige andere minderheden in geslaagd om te voorkomen dat hun jongeren marginaliseren. Door hulp uit de eigen gemeenschap zijn veel Turkse immigranten ook ondernemer geworden.
Taal
Toch zijn er ook nadelen. ‘De keerzijde van de sterke onderlinge banden is een geringere gerichtheid op de Nederlandse samenleving. Daardoor beheersen Turkse de Nederlandse taal minder goed dan andere bevolkingsgroepen, wat zich weer vertaald in geringer schoolsucces. Turken hebben weinig vrijetijdscontacten, een derde heeft nooit contact met Nederlanders.’
Emancipatie
‘De richting voor de komende decennia is openheid’, stelt het IOT dan ook. ‘De winst die de Turkse gemeenschap heeft kunnen behalen uit het optimaal benutten van het sociaal kapitaal in de eigen gemeenschap is op strategische terreinen opgebruikt. Voortgaan op de weg van interne gerichtheid betekent dat belangrijke kansen voor de emancipatie van de Turkse gemeenschap onbenut worden gelaten.’
Plichten
Het IOT vindt verder dat Turkse Nederlanders volwaardige burgers moeten zijn. Dat betekent dat ze dezelfde plichten en verantwoordelijkheden hebben als alle Nederlanders. Tegelijkertijd hebben ze ook dezelfde rechten als iedereen, bijvoorbeeld om hun eigen religie te beoefenen.
Gesprekspartner
Naar volwaardig burgerschap is zaterdag gepresenteerd op een bijeenkomst in Eindhoven. De Turkse minister van emigratie Faruk Çelik hield daar een toespraak. Het IOT is een overlegorgaan van verscheidene Turkse organisaties en een gesprekspartner van de overheid.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Sander Koning