MEE Noordwest Holland en VCP (Versterking CliëntenPositie) organiseerden een politieke safari waarbij politici konden ervaren welke obstakels mensen met een beperking dagelijks tegenkomen. Zorg + Welzijn interviewt Richard Boers. Hij zit in een rolstoel en vertelt over zijn ervaringen.
03 jun 2010
Artikel bewaren
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aanReacties1
MEE Noordwest Holland speelt handig in op de komende landelijke verkiezingen en maakt gebruik van de grote aandacht die politici in de campagnetijd genereren. Het is spijtig dat daarbij mensen met een onzichtbare handicap opnieuw buiten beeld blijven. Blijkbaar zijn deze “te lastig” te visualiseren?
Doofheid bijvoorbeeld is een onzichtbare handicap met grote gevolgen: weinig toegang tot informatie en communicatie en dat in een tijd waarin zij een steeds grotere rol spelen.
Als u mocht denken “Dove mensen kunnen toch lezen?” is mijn antwoord: mensen die na hun 4e levensjaar doof zijn geworden kunnen dat inderdaad omdat zij nog konden horen toen zij de Nederlandse Taal verwierven als kind en spelenderwijs en op school leerden gebruiken in woord en geschrift.
Voor mensen die doof geboren zijn ligt dat anders: zij kunnen geen klanken waarnemen en aldus geen gesproken taal verwerven. Ironisch genoeg is het geschreven Nederlands gebaseerd op de klanken van onze taal. Veel dove volwassenen zijn dan ook laaggeletterd. Uit onderzoek van Loes Wauters (Radboud Universiteit Nijmegen) is gebleken dat de huidige generaties dove volwassenen – in het algemeen – een begrijpend lezen-niveau hebben van een horend kind dat in groep 3 basisschool zit (!) Zij missen bovendien veel achtergrondinformatie waardoor ze de informatie de ze gefragmenteerd aangeboden krijgen niet in de juiste context kunnen plaatsen. Hebben zij bovendien ook nog de pech dat ze (zeer) slecht verstaanbaar zijn en een maatschappelijke isolatie is geboren….
Een oplossing? Zeker! Het kabinet moet eindelijk werk gaan maken van de juridische erkenning van de Nederlandse Gebarentaal waardoor o.a. op alle basisscholen 5 modules gebarentaal worden gegeven. Daarnaast worden op T.V. bij (liefst) alle programma’s een gebarentolk ingezet. Doven kunnen dan ook geinformeerd worden en kinderen en anderen die gebarentaal hebben geleerd kunnen blijven oefenen in de gebarentaal. Voordeel van de lessen gebarentaal is dat kinderen en volwassenen een attitude ontwikkelen die positief kan uitpakken voor de dove mede-burgers in Nederland.
Een utopie?! Laten we hopen van niet!