In het programma ‘Terug naar huis’ van KRO-NCRV 2DOC zie je hoe Tanja ambulante zorg krijgt. Haar ouders willen graag helpen, maar het valt ze zwaar. Als hun dochter vertelt dat ze weer stemmen in haar hoofd hoort, zijn de ouders de wanhoop nabij.
‘Waarom is het eigenlijk een goed idee dat mensen die toch behoorlijk ziek zijn, zelfstandig wonen?’ Journalist Piet-Hein Peeters dook in de wereld van de ‘verwarde personen’ en ontdekte de pijnpunten van de ambulantisering in de ggz.
Thuis behandelen
Tanja heeft een complexe psychiatrische stoornis, ze hoort stemmen, snijdt zichzelf en heeft suïcidale gedachten. De klinisch psycholoog van het centrum vindt dat voortzetten van de behandeling thuis het beste is zodat Tanja zich kan ontwikkelen als een gewoon meisje van zestien. Als Tanja weer thuis woont, lopen de spanningen in het gezin enorm op. Haar moeder is bang dat Tanja zichzelf wat aandoet.
Psychische problemen
Eén op de vijf jongeren van 13 tot en met 17 jaar ervaart ernstige psychische problemen; ongeveer elf procent van de jongeren heeft professionele hulp nodig. Bij De Jutters, een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, worden kinderen zo kort mogelijk opgenomen en worden daarna lid van ‘de Strandloper’, een nieuwe, ambulante vorm van jeugdhulpverlening. Jongeren kunnen vierentwintig uur per dag een beroep doen op de Strandloper en er zo nodig ook een nachtje slapen, maar de behandeling vindt in principe thuis plaats.
Kijk hier de aflevering Terug naar Huis van 2 november terug >>