Dat blijkt uit de risicoanalyse van de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie). De helft van het arbeid gebonden ziekteverzuim in de zorg- en welzijnssectoren wordt veroorzaakt door agressie en werkdruk. 60 Procent van de medewerkers komt in aanraking met agressie in zijn werk. In de gehandicaptenzorg en in de ggz is dat zelfs 70 procent: zeven op de 10 werknemers. De emotionele belasting in het werk is de meest voorkomende reden voor verzuim.
Onderzoek
De Inspectie SZW heeft in 2013 en 2014 inspecties uitgevoerd bij instellingen in de VVT, ggz, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en opvanghuizen. En heeft onderzoek gedaan naar wettelijk verplichte arbo-elementen in de organisatie, zoals het opstellen van een plan van aanpak tegen agressie en de uitvoering van maartregelen.
Agressie
De psychosociale belasting (psa) is de belangrijkste verzuimoorzaak van professionals in de zorg- en welzijnssector. PSA is een verzamelnaam voor arbeidsrisico’s die ontstaan door werkdruk, agressie en geweld, ongewenste omgangsvormen, emotionele belasting en werk-privé conflict. Daarbij komt emotionele belasting in het werk het vaakst voor: ruim 40 procent heeft vaak of altijd emotioneel belastend werk. ‘Het werk vereist dat men zich inleeft in de persoonlijke problemen van anderen, mensen kunnen daarom in emotioneel belastende situaties komen.’
Meer dan de helft van de zorgmedewerkers heeft te maken met agressie. ‘Spring bij als je ziet als je collega wordt aangevallen door patiënten.’ Zorgmedewerkers die alleen werken lopen een groter risico. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Lees meer>>
Mantelzorg
Uit het onderzoek van de Inspectie SZW komt ook dat medewerkers die mantelzorgtaken hebben een aparte risicogroep zijn voor overbelasting, vooral voor de fysieke belasting. Werken in de zorg- en welzijnssector blijkt sowieso fysiek zwaar: 85 procent van de medewerkers geeft aan problemen te hebben aan het bewegingsapparaat.
Arbowet
Bij een nieuwe inspectie in 2015 in de instellingen wordt dudielijk dat de geïnspecteerde organisaties alle maatregelen hebben genomen en niet meer de Arbowet overtreden. Maar de organisaties hebben verder niet onderzocht of de maatregelen tegen agressie en werkdruk ook daadwerkelijk hebben geleid tot vermindering van het ziekteverzuim. Het effect is niet duidelijk, constateert de Inspectie.
Bekijk hier de hele rapportage: ‘Gezond en veilig werken in de sector Zorg en Welzijn’>>