Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee veteranen woedend weg uit gesprek Kamer

Twee veteranen zijn maandag woedend weggelopen uit een bijeenkomst die de PvdA, SP, GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer over de veteranenwet hadden georganiseerd. Het tweetal kon de houding en de glimlach op het gezicht van de topambtenaar van Defensie voor personeelsbeleid niet verdragen. Ze meenden dat hij ongeïnteresseerd was in hun verhalen.
Twee veteranen woedend weg uit gesprek Kamer

In de zaal achterblijvende veteranen of hun partners schaarden de woedeuitbarsting onder het posttraumatische stresssyndroom (ptss) waar een onbekend aantal militairen dat op missie is geweest, last van heeft. Een vrouw van een veteraan zei dat dit nu precies is waar vrouwen van deze (ex-) militairen dagelijks mee te maken krijgen en wat een gigantische invloed heeft op de omgeving. Betrokkenen zijn zwaar belast omdat ze gebeurtenissen niet goed hebben verwerkt en kunnen om kleine dingen al ontploffen.

Kwetsbaarheid

Aan het besloten gesprek deden circa zeventig mensen mee, onder meer van Defensie, vakbonden en organisaties die te maken hebben met veteranen. Vanwege de beslotenheid en de gevoeligheid van het onderwerp mochten media de namen van deelnemers niet noemen. PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink, drijvende kracht achter de bijeenkomst, nam het op voor de generaal. In haar ogen is hij ongelooflijk betrokken bij veteranen. Ze weet het aan kwetsbaarheid van de twee en kon het beeld en geluid die ze zo aan de teksten toevoegden, waarderen. ‘Hier gaat het juist om.’

Nazorg

De vier partijen wilden met de bijeenkomst inspiratie opdoen voor hun initiatief voor een veteranenwet, waarin onder meer de nazorg goed is geregeld. Defensie heeft ook een wet klaar, maar de oppositie vond dat dit te lang duurde en wilde onder meer dat veteranen die nog actief dienen, ook onder de wet vallen. Defensie heeft die ruimere definitie inmiddels ook toegevoegd aan haar wetsvoorstel.

Erkenning

Uit de bijeenkomst bleek dat veteranen vooral behoefte hebben aan waardering en erkenning van Defensie zelf maar ook van de maatschappij. Hoewel er nog steeds dingen misgaan, was de teneur dat Defensie de laatste jaren inhaalslagen heeft gemaakt om de voorbereiding voor een missie, de nazorg en de waardering te verbeteren. Maar de maatschappij loopt achter en dat komt vooral door desinteresse, denken veteranen zelf. Die erkenning valt volgens hen dan ook niet op te krikken met een veteranenwet.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.