Het doel was om vorig jaar 60.000 mensen naar een inburgeringscursus te sturen. Het werden er slechts 10.000. Oorzaak was de ingewikkelde regels voor inburgeringscursussen. Gemeenten zouden zich bovendien niet voldoende hebben ingezet. Daardoor bleven de klaslokalen voor inburgeraars leeg en veel aanbieders van cursussen kwamen in de financiële problemen.
Amsterdam
Ook dit jaar wordt de doelstelling van 60.000 inburgeraars niet gehaald. In de eerste helft van dit jaar namen slechts 15.000 mensen deel aan een cursus Nederlandse taal en maatschappij. De Tweede Kamer is vooral teleurgesteld in de inzet van Amsterdam en sommige kamerleden dreigen met het dichtdraaien van de geldkraan voor Amsterdam.
Compensatie
Minister Vogelaar schat dat taalaanbieders een schade van 45 miljoen euro hebben geleden. Ze neemt een derde van dat bedrag voor haar rekening. Samen met het parlement vindt zij dat de steden ook 15 miljoen euro moeten bijdragen. De
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor
om hiervoor de rente te gebruiken over de 230 miljoen euro die gemeenten in 2007 als voorschot voor de inburgering hebben gekregen. De VNG vindt dat er dan wel een punt achter de kwestie moet worden gezet.
Vereenvoudiging
Om het aantal inburgeraars te laten groeien gaat minister Vogelaar de regels voor inburgeringscursussen verder vereenvoudigen. Verder kijkt zij met de gemeenten hoe meer mensen naar zo’n cursus kunnen worden gelokt.
Bonus
Daarbij stelt de minister vast dat veel inburgeraars een cursus weigeren omdat zij een eigen bijdrage van 270 euro moeten betalen. Om aan dat bezwaar tegemoet te komen, stellen gemeenten een bonus in het vooruitzicht als mensen deelnemen aan het inburgeringsexamen of als zij dat examen behalen.
Eigen bijdrage
PvdA’er Dijsselbloem vindt dat gemeenten een bonus mogen geven die even hoog is als de eigen bedrage. De gemeente Rotterdam heeft al een dergelijk regeling in het leven geroepen. Rotterdamse inburgeraars krijgen in 2008 en 2009 de verplichte eigen bijdrage gecompenseerd.