De stijging is volgens het CBS onder meer toe te schrijven aan de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en een groei van het aantal persoonsgebonden budgetten. De zorg voor langdurig zieken, ouderen en gehandicapten kostte vorig jaar 23 miljard euro. Dat komt neer op 1400 euro per hoofd van de bevolking.
Verpleging
De kosten van de AWBZ-zorg bedroegen in 2009 ruim 23 miljard euro. De helft van dit geld werd besteed aan verpleging en verzorging. Ruim een kwart ging naar de gehandicaptenzorg. Het resterende bedrag was voor de geestelijke gezondheidszorg en overige zorg.
Wmo
Om de kostenstijgingen te beperken zijn de afgelopen jaren verschillende ingrijpende maatregelen genomen. In 2007 werd de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo. Verder verviel in 2009 het recht op begeleiding voor mensen met een lichte beperking.
Ggz
Daarnaast wordt vanaf 2008 de ggz korter dan een jaar niet langer gefinancierd vanuit de AWBZ. Deze maatregel leidde in dat jaar tot een daadwerkelijke daling van de totale uitgaven binnen de AWBZ. De omvang van het ggz-deel dat in 2008 overging naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) bedroeg naar schatting bijna 3 miljard euro.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/CBS/Foto: Stockxchng
Ik ben van mening dat het niet uit maakt wat kosten betreft of je een PGB hebt of zorg in natura. Een onafhankelijke indicatie van het CIZ ligt hieraan ten grondslag. Ik zou de stijging willen toeschrijven aan de mogelijkheden die de medische wetenschap heeft. Vroeger gingen kinderen die veel te vroeg geboren waren dood etrwijl tegenwoordig de medische wetenschap heeft om dergelijke kinderen in leven te houden. De kans op handicaps en dus AWBZ zorg is daardoor wel groter, Hetzelfde geldt ook voor ouderen die bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgen ten opzichte van twintig jaar terug. De AWBZ kosten stijgen hierdoor. Ben blij met de mogelijkheden die de Medische wetenschap biedt. Zo kunnen mensen die ons dierbaar zijn toch nog deel uit maken van de maatschappij en van hun gezin. De administratieve rompslomp is ook toegenomen t.o.v. een aantal jaren terug. Dit in tegenstelling tot wat men graag wil: terugdringen. Kijk alleen maar eens naar het digitale formulier van het CIZ voor aanvraag AWBZ zorg.
Hier wordt weer eens een stokpaardje bereden dat het altijd doet: de vergrijzing is de schuldige!?
Wat te denken van die verstikkende bureaucratie rond de zorg in het algemeen en de AWBZ in het bijzonder. Wie leest al die rapporten en nota’s? En wie wordt van al die cijfer- en letterbrij beter?
vreemd dat men nou hier mee komt terwijl minister klink 500 miljoen euro over de balk heeft gegooit aan teveel bestelde griepprikjes