Er zijn meer banen bijgekomen. Ook stegen de lonen. Daardoor nam de loonsom van de zorginstellingen in 2009 toe met ongeveer 5,5 procent. Vooral ziekenhuiszorg blijkt duur. De kosten voor ziekenhuiszorg inclusief die voor medisch specialisten maken ruim een kwart uit van de totale uitgaven aan zorg.
Vergrijzing
Een veelvoorkomende verklaring voor de stijging is, volgens het CBS, de vergrijzing van de bevolking. De ouderenzorg is gestegen met 4,7 procent. In de gehandicaptenzorg is de stijging met 9 procent het grootst. Deze groei is onder meer het gevolg van een toegenomen aantal opvangplaatsen.
Ggz
Ook de uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg zijn fors gegroeid in 2009. Over de laatste twee jaar zijn deze uitgaven
met
gemiddeld ongeveer 8,5 procent per jaar toegenomen. De overgang in 2008
van
een groot deel van de geestelijke gezondheidszorg van de AWBZ naar de
Zorgverzekeringswet, in combinatie met de introductie van een nieuwe
financieringssystematiek, zorgen er echter voor dat de cijfers over de ggz met extra onzekerheden zijn omgeven.
De zorguitgaven per Nederlander bedragen ruim 5000 euro, een stijging van 5,2 procent ten opzichte van 2008.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier
voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer
achtergronden en opinies, neem hier een
abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/CBS/Foto: Stock.xchng
Mijn vorige reactie is in lucht opgegaan of gemodereerd…. nogmaals dan maar.
Het is logisch dat de kosten gestegen zijn, helaas niet door de salarissen van de handen aan het bed, wel door de ouderen die nog steeds maar eens per week onder de douche gaan. Waar blijft toch al dat geld. Ik heb me de kosten van ziekenhuisopnames en verpleeghuizen al eens laten voorrekenen, maar ondanks dat het wel wat beter zou kunnen maakt dat allemaal niet zoveel uit. Accepteren dat de kosten stijgen is dus een ding, maar met sommige zaken kan ik niet uit de ‘handen’:
http://www.scribd.com/doc/31678716/inkomens-zorgbestuurders
Voor 2 van die salarisjes kan ik 20 verzorgenden aan het werk laten gaan en van een leasebak kan ik ze nog goed bijscholen ook.
Lijkt het mij dat de verschillende bedragen waarvan de diverse percentages van zijn afgeleid niet helder zijn.
Dat betekent dat niet helder is waar welke kosten gemaakt worden, laat staan waardoor.
Zo is op dienstverlening en preventie in de GGZ al vele jaren bezuinigd. Dan zou ik zeggen dat het niet “raar” is dat er uiteindelijk meer mensen een beroep moeten doen op de GGZ nu dienstverlening en preventie er “niet meer ” is. En ja, dat is duurder.
Onderscheid in kosten AWBZ in natura, vooral verblijf, en PGB zou een welkome zijn. Naar verluid resulteert de verzwaarde indicatiestelling voor PGB (meer afwijzingen) naar meer vraag voor zorg in natura inclusief verblijf. Dat is toch te verwachten?