Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Uitleg aan Uitslag

De zoektocht van Sabine Uitslag (CDA) in haar column naar de definiëring en kwantificering van mantelzorg - en de vele reacties die daarop volgden - schreeuwt om uitleg. Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, wil daar gehoor aan geven.
Uitleg aan Uitslag

Het klaarmaken van een ontbijtje voor je partner of de nachtelijke zorg voor een (gezonde) baby moeten we niet verwarren met mantelzorg; de langdurige zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Nederland telt 1,1 miljoen mantelzorgers die minimaal acht uur per week en/of  langer dan drie maanden voor een naaste zorgen. Daarvan is bijna een half miljoen mantelzorgers (zwaar) overbelast. Zij zorgen 24 uur per dag en 7 dagen per week voor een ander. Dit valt allang niet meer onder de noemer ‘gezelligheid’.

Tot zover de definities en de cijfers. Maar naast deze begripsverwarring vraagt Sabine Uitslag zich tevens af waarom we vandaag de dag mantelzorg willen kwantificeren door er eisen en verwachtingen aan te stellen, terwijl dit in het verleden werd gezien als iets vanzelfsprekends. Vooropgesteld moet worden dat mantelzorgers hun belangrijke werk nog steeds zien als iets vanzelfsprekends en zij doen dit met liefde. Zij zijn, zoals Sabine Uitslag terecht stelt, van onschatbare waarde en beseffen dat maar al te goed. Daar is de laatste jaren niets in veranderd.

Lees hier de blog van Sabine Uitslag over mantelzorg >>

Wat wel is veranderd, is de vraag naar en de druk op de informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerszorg). Verschillende aspecten liggen hieraan ten grondslag. Zoals het feit dat ouderen in het verleden eerder naar een verpleeg- of verzorgingshuis verhuisden, terwijl zij er tegenwoordig voor kiezen om langer thuis te blijven wonen. Dit heeft een gunstig effect op de totale zorgkosten (80 procent van de zorg in Nederland wordt gegeven door mantelzorgers!) maar zou onmogelijk zijn zonder de inzet van die mantelzorgers en vrijwilligers. Tel daarbij op de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en de huidige kabinetsplannen waarin een groot beroep op de zorgzame samenleving wordt gedaan en het recht van chronisch zieken op zorg en ondersteuning wordt aangetast.  Je moet constateren dat de informele zorg aan de ene kant vaak de oplossing is voor ingewikkelde kwesties en aan de andere kant in de knel komt door tegengestelde wensen vanuit de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het streven om meer vrouwen (vaak mantelzorgers en zorgvrijwilligers) deel te laten nemen aan het arbeidsproces en de stijging van de pensioensleeftijd.

De conclusie is dus eerder dat door demografische en economische omstandigheden mantelzorg vanuit de overheid steeds meer als vanzelfsprekend wordt gezien. Het huidige aantal zwaarbelaste mantelzorgers geeft wel aan dat die grens van vanzelfsprekendheid is bereikt.

Betekent dit dat het einde van het mantelzorgtijdperk in zicht is? Absoluut niet. Maar wanneer we de informele zorg overvragen zijn we verder van huis. Daarom is erkenning en ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers cruciaal. Nu meer dan ooit. Gelukkig constateert Mezzo dat er vele politici zijn die deze mening delen.

Paul Steehouwer, manager communicatie en voorlichting bij Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg

Bron: Foto: ANP/Valerie Kuypers

12 REACTIES

  1. Tegenwoordig schijnt het een nieuw gegeven te zijn, kraam iets doms uit, leg het uit, en klaar is kees.
    Maar de mensen zijn niet dom, en haar gedachte over de mantelzorg blijft…
    Daar zal geen enkele uitleg ook maar iets aan veranderen. Ik hoop dat het leven haar spaart, en dat ze er nooit achter komt wat mantelzorg inhoudt.
    Want dan zal ze nog vaak aan haar uitspraken terug denken….

  2. Lees alle reacties
  3. De onlangs gepubliceerde beleidsvisie langdurige zorg/AWBZ 2012 van de
    Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren werpt een ander licht op de column van mevrouw Uitslag.
    ‘Vergroting van de eigen regie betekent ook een toename van eigen verantwoordelijkheid.
    Dit betekent dat er een zwaarder beroep zal worden gedaan op zelfmanagement, zelfzorg
    En mantelzorg: van all-in zorg naar doe-het-zelf zorg.’

  4. beste Sabine , volgens mij heb je geen recht van spreken als je niet weet wat mantelzorg inhoud. en dat moet ons vertegenwoordigen in de tweede kamer?
    leer eerst maar is te (mantel)zorgen en dan te oordelen hoe de mantelzorg in elkaar steekt.
    je komt uit een prachtig dorp met een uitstekend verzorgingshuis, waar je prima werk kan verrichten als mantelzorger . laat je daar is in en probeer je in de mensen in te leven en dan spreken je wel weer via een andere colum met een andere visie op het mantelzorgen.

  5. Hartelijk dank Sabine voor je geweldige stukje populisme. Een betere reclame kun je bijna niet maken. Nu weten de lezers van je stukje in ieder geval waar ze niet op moeten stemmen.
    Blijkbaar is het CDA compleet vervreemd van goede burgers die nog wel weten wat zorgzaamheid en empathisch inlevingsvermogen is.
    Ik zou u graag één keer mee willen nemen naar mantelzorgers, vrijwilligers en keihard werkende medewerkers in de zorg. Misschien gaan uw ogen dan wel open.

  6. Wat zou het goed zijn als Sabine Uitslag inging op deze commentaren. De afstand politiek en burger moet toch ook voor haar als politica een gruwel zijn. Nu eens geen werkbezoeken maar reageren, daal af uit die ivorentoren en ga praten met de mantelzorger, liefst incognito.
    En durf te veranderen.

  7. Proficiat Sabine.
    Je hebt de nederlandse taal met een nieuw woord verrijkt: Mantelzorguitslag!
    Dit is de aandoening van een mantelzorger, die niet goed wordt van de omgeving, die de mond vol heeft van mantelzorg om vervolgens geen poot uit te steken.

  8. Als je als politica een mening hebt en de volwassen leeftijd hebt bereikt en ook nogeens handelingsbekwaam bent en niet onder curatele staat,dan mag ik ook verwachten dat je de woorden die je spreekt in media en politiek weloverwogen en doordacht voor het voetlicht brengt.Niets is minder waar en weer hanteert men de in het baseball zo geliefde “hit and run technic” Dus een harde klap geven niet nadenken en hard weglopen om te scoren op het volgende honk.En waarom ?? Omdat Wilders het ook doet en het komt zo lekker stoer over.Het gaat dus niet om een demografisch criterium maar om een demagogisch criterium of is dat te moeilijk voor een politica van haar volume ?? De overheid zijn wij overigens allemaal,omdat de politici door ons bij matig bezochte verkiezingen op verkiesbare plaatsen zijn gezet..Nederigheid in uitoefening van ambt zou wellicht dan ook als humaan bij de kiezers en bevolking kunnen overkomen en dus niet hautain gedrag doorspekt met valse beloftes omtrent beschaving en niet aan tornen etc,daar kopen de mensen niets voor.

  9. Beste Sabine, Als je meer wilt weten over mantelzorg en wat dat betekent, heb ik een gouden tip voor je. Meld je aan als vrijwilliger voor steun aan mantelzorgers. Sinds kort doe ik dat ook, naats mijn full-ttime baan. Kost niks, hooguit twee uur in de twee weken. Wat je dan wel moet kunnen is: LUISTEREN naar wat mantelzorgers en hun dierbaren te vertellen hebben. Dat kan je eigen lever verrijken maar vooral dat van de mensen voor wie je in de Tweede Kamer zit!!!
    Groet van een 58-jarige vrijwilliger.

  10. Het kan aan mij liggen, maar iemand die denkt op de wijze van Mevr. Uitslag, zou niet in de kamer moeten zitten.
    Het wordt hier allemaal uitgelegd, maar ik vind het niet normaal wat zij uitkraamt…
    Duidelijk niets meegemaakt…
    Hoop ook voor haar dat dat niet gaat gebeuren, ze zou zich helemaal verloren voelen in deze harde wereld……

  11. Zo.. interessant bericht. Interessante de-escalatie technieken worden gebruikt. In de column van Sabine gaat het er toch om dat je jezelf geen mantelzorger mag noemen als je je vader iedere dag zijn steunkousen aan en uittrekt en dagelijks voor hem kookt. Kun je ons ook uitleggen welk belang daar achter zit. Wat is het belang van deze definitie-aanscherping. Wat staat de (psuedo-) mantelzorgers te wachten, want dat is de stress die dwars door de verhalen heen klinkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.