Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ultimatum cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

De vakbonden hebben MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) een ultimatum gesteld voor een cao-akkoord. Gaan de werkgevers niet in op de cao-inzet van de bonden, dan volgen er acties. Volgens de werkgevers valt er over loonsverhoging te praten, maar dan moeten werknemers water bij de wijn doen op andere gebieden.
Ultimatum cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

Eind januari werden de cao-onderhandelingen voor de nieuwe cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening opgeschort. MOgroep W&MD deed volgens de bonden een loonbod van 0,2 procent op jaarbasis. ‘Een beperkt financieel eindbod, ingegeven door de slechte economische situatie in de branche’, stellen de werkgevers. Maar dat vonden de bonden geen basis om verder te praten. Zij eisen een ‘structurele salarisontwikkeling’ van twee procent.

Wachtgeld
De MOgroep heeft aangegeven dat over loonsverhoging alleen te praten valt als van de kant van de werknemers ook water bij de wijn wordt gedaan, bijvoorbeeld wat betreft het wachtgeld. Door de flinke bezuinigingen gaat loonsverhoging ten koste van de werkgelegenheid, voorspellen de werkgevers.

De belangrijkste eisen van de vakbonden zijn:

  • Een structurele salarisontwikkeling van twee procent
  • Afspraken over behoud van werkgelegenheid, begeleiding van werknemers van werk naar werk
  • Scholing en opleiding van werknemers
  • De kosten van beroepsregistratie en professionalisering komen voor rekening van de werkgever
  • Een duidelijke en gezamenlijke uitleg van de jaarurensystematiek
  • Een uniforme regeling voor stagevergoedingen

Onder de cao W&MD vallen ongeveer 65.000 werknemers die werkzaam zijn in het opbouwwerk, ouderenwerk, jongerenwerk, peuterspeelzaalwerk en de schuldhulpverlening. Het ultimatum loopt af op dinsdag 12 april 2011. Wanneer de werkgevers de eisen niet inwilligen, volgen acties, aldus de vakbonden. De MOgroep heeft aangegeven zich te beraden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Abvakabo FNV/MOgroep MW&D

3 REACTIES

  1. Hoezo kun je het niet maken om een eis te hebben…wie is er verantwoordelijk voor al deze troep dan….wie wij die hard werken ??? of zijn het de banken?? de regering die zijn geld steekt in oorlogstuig….en wie draai er dan voor op? juist wij die er hard voor werken…..laat de banken en de regering maar betalen…die zijn er ook verantwoordelijk voor…..

  2. Lees alle reacties
  3. Deze meneer of mevouw Berg lijkt de rol en functie van vakbonden niet te begrijpen.
    2% is een hele gematigde looneis. Daar is niets mis mee. Dit land wil wel nieuwe straaljagers kopen voor stuitend hoge bedragen. Vliegtuigen die vooral moordwapens zijn die niet eens fatsoenlijk in ons land kunnen vliegen. Afschaffen dus die JSF wat mij betreft.
    7 miljoen mensen zijn voor een bedrag van tussen de 15 en 20 miljard euro opgelicht door banken en verzekeraars. (woekerpolissen)
    Al jaren vult de bovenlaag van de samenleving, meest ongeneerd op grote schaal haar zakken met stuitend hoge bonussen. Om maar een paar redenen te noemen waarom het zeer gerechtvaardigd is
    dat de vakbonden voor onze belangen opkomen in onze sector. Misschien wel het allerbelangrijkste argument is dat we niets minder werknemer zijn dan welke andere werknemer in Nederland. De aftrek hypotheekrente waar jaarlijks 15 mijard in gaat zitten wil het Kabinet Rutte niet geleidelijk gaan beperken. Alle deskundigen pleiten daar al jarejn voor incl. het IMF gisteren. Die grootste subsidiepot de we hebben komt vooral ten goede aan de bovenlaag. Dus hoezo moeten wij als doorsnee werknemer ons bescheiden opstellen. Juist omdat de lonen op peil bleven tijdens de crisis in 2008 bleef de werkgelegenheid ook op een onverwacht hoog niveau. Dit Kabinet beschermt enkel de belangen van de bezittende klasse en toont erg weinig mededogen met de onderkant van de samenleving. Zouden we daarom solidariteit met dit Kabinet moeten opbrengen? Ik dacht het niet.
    Wilt u nog meer redenen waarom deze bescheiden looneis gerechtvaardigd is? Kijk bovendien eens naar de aanvullende eisen op het gebied van de secondaire arbeidsvoorwaarden. Die zijn zeker zo belangrijk: iemand van boven de 50 komt nauwelijks meer aan de bak als die werkloos wordt. En op die terechte kritiek blijft het oorverdovend stil vanuit deze regering en de werkgevers.

  4. in deze tijd van bezuinigingen kun je het niet maken om als vakbond zo star je eis neer te leggen. ik vind dit geen goede zet van de vakbonden, ze zeggen dat z ehet voor mij/ons doen die in die branche werken maar dit vind ik verkeerd. je moet ook ergens tevreden zijn met wat je krijgt, vooral nu in de moeilijke tijden. dan maar je levensstandaard naar beneden bijstellen en hopen dat over een paar jaar wel veel beter gaat en dan een looneis neerleggen. dan is het ook een terechte eis. mensen, van de vakbonden wees nou eens een keer tevreden met wat je krijgt! het is geen recht maar voorrecht om extra salaris te ontvangen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.