Door Alexandra Sweers – ‘De ambulante hulpverleners in Urk hebben mij laten weten dat er meiden zijn die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen, veel spijbelen en drugs gebruiken’, legt de wethouder uit. Op dit moment zijn er alleen mannelijke hulpverleners, met wie die meiden minder makkelijk mee praten. Een vrouwelijke medewerker moet de hulpverlening toegankelijker maken, meent de wethouder.
Hard werken
Het is al enkele jaren bekend dat drugs en alcohol ook bij jongeren in gesloten gemeenschappen als Volendam en Urk voor problemen zorgen. Drugsdealers vinden juist in deze gemeenschappen een grote afzetmarkt onder jongeren die doordeweeks hard werken, behoorlijk wat geld verdienen en in de weekenden wel van een feestje houden.
Dealen
‘Verslaving wil zich altijd graag verbergen’, zegt jongerenwerker Krijn de Jong op de website van Waypoint Urk, een stichting die verslavingshulp biedt in het dorp. ‘Pas toen enkele jongeren zich van het leven beroofden en enige tijd daarna een groep van ongeveer twintig jongeren werd gearresteerd wegens het dealen van drugs, kon niemand meer om het feit heen dat we te maken hebben met een serieus drugsprobleem op Urk’, aldus De Jong.
Ouderlingen
Negentig procent van de Urkers is lid van een kerkgenootschap. De kerk komt dan ook dagelijks in aanraking met de problemen die spelen in de samenleving. ‘Er bleken ook vragen bij de ouderlingen te komen over verslaving’, zegt wethouder Hoekstra. De gemeente en de voorzitters van de lokale kerkraden ondertekenen nu een convenant waarin ze afspreken samen te werken. Hoekstra: ‘Het gaat om het uitwisselen van deskundigheid en informatie.’
Moedige Moeders
Ook zijn er particuliere initiatieven opgezet om de problematiek in het vissersdorp het hoofd te bieden, vertelt Hoekstra. ‘Zo zijn er de “Moedige Moeders” die van dichtbij meemaken hoe het is als iemand in het gezin een drugsverslaving heeft. Dat werkt echt verwoestend. Ouders die met dezelfde problemen in aanraking komen, kunnen bij initiatieven als deze terecht.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse