Het centrum gaat slachtoffers van verkrachting, zowel mannen en vrouwen van alle leeftijden opvangen. Slachtoffers van misbruik zoeken uit schaamte gemiddeld pas anderhalf jaar na het seksuele geweld hulp. Ook doen ze vaak geen aangifte, zodat daders niet gezocht en opgepakt kunnen worden.
Sporen
Snelle opvang na een seksueel misdrijf het risico op blijvende medische problemen voor de slachtoffers, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of ongewenste zwangerschap, aanzienlijk verkleinen.
Nut
Het wordt het eerste ‘rape centre’ van Nederland. In Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bestaan deze centra al langer en hebben ze hun nut ruimschoots bewezen, aldus een zegsvrouw. Het Centrum Seksueel Geweld is een samenwerking van het UMC Utrecht, de zedenpolitie en de NWO.
Geweld
Volgens cijfers van de Rutgers Nisso Groep, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, hebben vier op de tien vrouwen in hun leven ooit een keer te maken met seksueel geweld. Eén op de tien vrouwen heeft zelfs te maken met een vorm van verkrachting.
Aangifte
Rutgers Nisso schat dat van slechts één op de tien seksuele delicten ook aangifte wordt gedaan. Vrouwen zijn eerder geneigd tot aangifte als zij de dader niet kennen of als zij fysiek letsel aan het misdrijf hebben overgehouden. Een vijfde van de vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld, houdt hier blijvende psychische klachten aan over.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng