Bij meer dan de helft van de incidenten die in 2008 bij de Utrechtse politie zijn gemeld, ging het om lichamelijk geweld (598 incidenten). In de overige gevallen was sprake van psychisch geweld. Daar wordt echter nog nauwelijks aangifte van gedaan.
Steunpunt
Bij het maatschappelijk werk verdubbelde het aantal contacten over problemen met huiselijk geweld in 2008 bijna ten opzichte van 2007 (229 versus 130). Daarnaast steeg bij zowel het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld als bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) het aantal meldingen.
Opsporen
De gemeente Utrecht wil meer slachtoffers, plegers en kinderen opsporen die getuige zijn van huiselijk geweld. In Overvecht en Noordwest-Utrecht is een project gestart om huiselijk geweld met snelle en vroegtijdige hulp te bestijden. Net als in 2007, waren er in 2008 in deze wijken veel incidenten met huiselijk geweld. Vergeleken met de jaren ervoor, daalde het aantal meldingen wel. Mogelijk komt dat door de voorlichtingsactiviteiten die er sinds 2007 bestaan voor het onderwijs, vrijwilligers, huisartsen, politie en migrantenorganisaties. Daarnaast is bij de Utrechtse aanpak van huiselijk geweld veel aandacht voor goede samenwerking tussen politie, justitie en de hulpverlening.
Plegers
Sinds 2006 brengt de gemeente Utrecht jaarlijks de monitor Huiselijk geweld uit. Hierin worden vooral de ontwikkelingen gevolgd in het melden, het doen van aangiften van huiselijk geweld en in hoeverre plegers in de hulpverlening terechtkomen. Het Verweij-Jonker Instituut zal dit jaar starten met een onderzoek naar het effect van de aanpak van huiselijk geweld. De uitkomsten komen terug in de monitor van 2009.
Bron: gemeente Utrecht/Foto: ANP Cynthia Boll