Volgens de gemeente Utrecht is dit beleid in het belang van de stad en van de dakloze zelf. Utrecht trekt veel daklozen uit andere regio’s door de goede opvangvoorzieningen. Dat kost veel geld. De Domstad besteedt dat geld liever aan preventie en herstel. ‘Opvang is geen eindstation, maar een middel voor daklozen om uiteindelijk weer zelfstandig te worden. In hun eigen regio, waar daklozen vaak een sociaal netwerk hebben, heeft dit de meeste kans van slagen,’ aldus woordvoerder Ingrid van der Aa op de website van Elsevier.nl.
Bekende
De nacht- en crisisopvang gaat vanaf 1 juli controleren of een dakloze al minimaal twee jaar in Utrecht verblijft en of hij familie en vrienden in de regio heeft. Ook wordt er gekeken of hij een bekende van de politie is. ‘Als blijkt dat de dakloze te weinig binding met Utrecht heeft, wordt hij overgedragen aan zijn eigen woonplaats,’ aldus de woordvoerder.
Uitkering
Het Leger des Heils is het niet eens met de aanpak van de gemeente. ‘Het is juist goed om daklozen steeds in dezelfde stad op te vangen, omdat de hulpverleners ze dan beter kennen,’ zegt Jeroen Hoogteijling van de organisatie. ‘Als ze van stad naar stad zwerven, dan is het geven van een uitkering en schuldhulpverlening veel moeilijker.’ Volgens de gemeente Utrecht is het de bedoeling dat ook andere steden dit beleid gaan volgen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.