ANBO verwacht dat de vraag naar woningaanpassingen, bijvoorbeeld het breder maken van deuren en het plaatsen van een traplift, alleen maar zullen toenemen nu ouderen langer thuis blijven wonen. Maar wanneer ouderen een aanvraag indienen via de Wmo, hebben gemeenten daar soms geen geld voor en raden de senioren dan aan om te verhuizen.
Budget
De belangenorganisatie heeft gekeken hoe zo’n 30 gemeenten beleid voeren op het gebied van woningaanbod en woningaanpassingen voor senioren. Bijna de helft van die ondervraagde gemeenten geeft aan dat ze geen budget beschikbaar heeft voor woningaanpassingen.
Bemiddeling
De behoefte aan woningaanpassingen voor senioren is vaak niet zo goed in beeld bij gemeenten, concludeert de ANBO. En de meeste gemeenten zien meestal geen actieve rol voor zichzelf in de bemiddeling tussen senioren en woningen en zien het aanpassen van een woning veel als een taak van de burger zelf of de woningcorporatie.
Goed bezig
In Limburg zijn ze volgens de ANBO wel goed bezig. Daar zorgt het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt ervoor dat ouderen nadenken over hun woontoekomst. Particuliere woningbezitters vanaf 55 jaar kunnen in Limburg kunnen vanaf 15 maart een lening krijgen om hun woning aan te passen en zo levensloopbestendig te maken. Het Transitiefonds is in het leven geroepen door de Provincie Limburg om de woningmarkt een duwtje in de rug te geven.
Ongeveer tweeduizend ouderen die vanuit een verzorgingshuis weer naar een eigen woning zijn gegaan, krijgen de keuze om weer terug te verhuizen. Alleen op die manier houden ze hun complete zorgpakket.
Niets aan toe te voegen, J. Sessink. Eens!
De ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is het motto van dit kabinet. Maar alles wat met de eerste levensbehoeften heeft te maken pakken ze je af of maken het onmogelijk. Dit gaat straks nog veel meer geld kosten. Dom, Dom,Dom.