Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vakkennis en werkhouding zorgstudenten onvoldoende’

Zeventig procent van de werkgevers in de zorg- en welzijnssector in de regio Haaglanden is niet tevreden met de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Knelpunten zijn de beperkte vakkennis en de slechte werkhouding van afgestudeerden. Ook weten de docenten te weinig van de praktijk.
‘Vakkennis en werkhouding zorgstudenten onvoldoende’

Veel zorgwerkgevers vinden dat de vakkennis bij afgestudeerden beperkt is.‘We hebben reacties gekregen dat er bijvoorbeeld onvoldoende kennis van psychiatrie, methodisch handelen en gespreksvaardigheden is’, licht Marlies Rosenbrand van ZW Haaglanden toe. ‘Daardoor duurt het ook veel langer om iemand in te werken en kan het de kwaliteit van de zorg in gevaar brengen.’ Een reactie vanuit de kinderopvang is dat de opleiding vooral gericht is op verzorging en te weinig op het pedagogisch gemotiveerd werken aan de ontwikkeling van het kind.

Onderzoek
Werkgeversorganisatie ZW Haaglanden deed onderzoek onder werkgevers in de kinderopvang, Verpleging Verzorging en Thuiszorg, de ggz en het welzijnswerk. Het doel was om de problemen met het onderwijs te inventariseren. ‘Hoewel de werkgevers opmerken dat er in het onderwijs al heel veel is verbeterd, zijn er nog steeds knelpunten’, zegt Marlies Rosenbrand van ZW Haaglanden. ‘Uit het onderzoek blijkt dat beide partijen meer met elkaar moeten communiceren. Wat kan een werkgever verwachten van een pas afgestudeerde? En wat kan de opleider doen om de praktijk meer bij het onderwijs te betrekken?’

Niet opdagen
Volgens de werkgevers kan ook de werkhouding van afgestudeerden beter. ‘Sommigen komen gewoon niet opdagen op afspraken, of komen regelmatig te laat op hun werk. Werkgevers blijken het ook niet altijd eens te zijn met de kledingkeuze’, zegt Rosenbrand. ‘Nu ligt die verantwoordelijkheid niet helemaal bij de school. Dat heeft ook met opvoeding te maken natuurlijk.’

Eisen duidelijker
Bij de werkgevers ligt echter ook een duidelijke taak. Zij moeten aangeven wat ze willen. ‘Maak die eisen duidelijker’, zegt Rosenbrand. ‘Het is een vak apart om jongeren op te leiden, maar het is ook goed om te kijken of die verwachtingen wel reëel zijn.’ Het onderwijs zou meer gebruik kunnen maken van gastdocenten om de aansluiting met de praktijk te vinden, zo luidt het advies.

Aansluiting
Werkgevers en opleiders in de regio worden uitgenodigd om samen te kijken naar mogelijkheden om de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren tijdens een bijeenkomst op 23 november 2010. Klik hier voor meer informatie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Cynthia Boll

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.