Door een dergelijk pact te sluiten wordt volgens de politica beter dan nu duidelijk dat beide partijen van elkaar afhankelijk zijn om een goede opvoeding te verzorgen. Van Bijsterveldt doet geen suggesties welke sancties er zouden kunnen staan op het niet nakomen van een dergelijk contract. ‘Dat is aan de scholen zelf. Maar het alleen al benoemen van het feit dat je in de opvoeding samen optrekt, kan al veel helpen. It takes two to tango’, aldus de staatssecretaris.
Verzuim
Aan de ene kant klagen ouders soms dat er teveel lesuitval is. Aan de andere kant voelen leraren soms dat ze er alleen voor staan. De bewindsvrouw wenst meer verbondenheid. In zo’n contract zou kunnen staan wat ouders kunnen doen voor de school, dat ze thuis Nederlands spreken, hun kinderen corrigeren bij schoolverzuim en meehelpen met bijvoorbeeld een sportdag. Andersom stelde ze dat inspectieoordelen over scholen meer naar buiten kunnen worden gebracht. En dat scholen beter regelen dat scholieren bij lesuitval worden opgevangen, waardoor ze niet gaan rondhangen.
Appel
‘Het schoolcontract, dat overigens ook een andere naam kan krijgen, doet een appel op ouders’, aldus de CDA-politica. ‘Ook legt het pact vast dat een school geen leerfabriek is. De school is een gemeenschap waar ouders een belangrijke rol in vervullen.’
Nederlands
In Rotterdam introduceerde oud-wethouder Leonard Geluk (CDA) vorig jaar maart al de plannen voor een dergelijk contract. Volgens een gemeentewoordvoerster werken daar circa vijf scholen mee en is dat ook vooral een zaak van de onderwijsinstellingen zelf. In de ‘contracten’ ligt onder meer vast dat ouders op school onderling Nederlands spreken, dat kinderen Nederlandse televisieprogramma’s kijken of dat ze gezonde traktaties krijgen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Ronald Fleurbaaij