Bijeenkomst – Handelingsperspectief in sociaal werk
Op dinsdag 12 september organiseert Movisie een live bijeenkomst over handelingsperspectief voor sociaal professionals. Aan de hand van casuïstiek en een theoretische onderbouwing maak je met elkaar inzichtelijk welke situaties handelingsverlegenheid oproepen en wat daarbij helpend kan zijn. Het eigen ongemak wordt geduid: zijn er zorgen over de eigen competenties? Is er angst voor stigmatisering? Of zorgen over triggers, escalatie of bijv. verstoring van het groepsproces? Al doende breng je in kaart waar de hiaten liggen in ondersteuning bij handelingsperspectief.
12 september 2023, Utrecht, meer informatie
Tegenlicht Meetup – Maak ’t simpel!
Van de toeslagenaffaires tot een woningtekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd: we hebben het allemaal te complex gemaakt.
In deze uitzending kijkt VPRO Tegenlicht mee met verschillende dossiers waarin de overheid vastloopt en zelf niet meer lijkt te weten wat ze doet. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mogelijk om de vele kwesties rondom de toeslagenaffaire, stikstof en gaswinning te versimpelen?
13 september 2023, Amsterdam, meer informatie
Debat – Van wetenschap naar beleid
Handelingsperspectief onderzoeken voor complexe maatschappelijke en bestuurlijke vraagstukken, dat is het doel van programmamakers Joline Rodermans en Cecile Trooster met de 3-delige programmareeks Governance for society. De 1e avond spreekt onder andere econoom Bas Jacobs, die zich zorgen maakt over het steeds slechtere economische beleid.
Zij schrijven: ‘We staan aan de vooravond van Prinsjesdag met nieuwe verkiezingen in aantocht. Een belangrijk moment voor politieke partijen om hun beleidsplannen naar buiten te brengen en aan te geven waar zij geld aan willen uitgeven en hoe zij belasting willen heffen. Zijn beleidsplannen nog wel genoeg gestoeld op de economische wetenschap? We gebruiken de actualiteit van Prinsjesdag en de aankomende verkiezingen en zoomen uit om te begrijpen waarom het overheidsbeleid slechter wordt. Hoe komen beleidsplannen van de overheid tot stand? Waarom lijken beleidsmakers en wetenschappers elkaar niet meer te vinden? Is de wetenschap te weinig geëngageerd? Laten beleidsmakers en politici zich wel voldoende informeren door wetenschappers? Is beleid gebaat bij een betere relatie en hoe kunnen we deze verbeteren?’
18 september, Amsterdam, meer informatie
Lezing – Hoe kan de woningmarkt zo zijn ingestort?
Je studententijd, de tijd waarin elke doordeweekse avond als een vrijdagavond mag voelen en waar je (ver) weg van je ouders kan doen wat je wil… Dat is dan 760 euro voor een schoenendoos van 5 vierkante meter. Elke maand afrekenen graag.
En ben je als afgestudeerde eindelijk van de shit af? Mooi niet. Want hoe ga jij als starter een huis vinden in de huidige woningmarkt? Zie dan maar eens een betaalbaar koop- of huurhuis te vinden. “Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?” Yeah, right. Bedankt voor de tip, Hugo de Jonge…
In ‘Lang Leve de Pechgeneratie’ gaan de presentatoren Ciana Mayam (BNN VARA) en Podium-programmamaker Eline in gesprek met Myrthe Keulemans, zij is onderzoeker Global Urban Transformations aan de Universiteit Utrecht en stond in 2022 op de kieslijst van de partij Student & Starter. Hoe kan de woningmarkt zo zijn ingestort? Welke oplossingen bieden nou echt perspectief aan studenten en starters die een betaalbaar dak boven hun hoofd willen? En wat doet de gemeente Utrecht eigenlijk om dit probleem aan te pakken?
19 september 2023, Utrecht, meer informatie
Lezing & Debat – Voor ieder wat waars
Voor ieder wat waars is een krachtig medicijn tegen het hardnekkige cynisme en de gevoelde machteloosheid van deze tijd. Terwijl onze schermen zich vullen met nepnieuws, complottheorieën en liegende politici, dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar?
Geloven we nog in waarheid? Of geloven we alleen in onze eigen waarheid?
In Voor ieder wat waars laat filosoof Rob Wijnberg zien hoe waarheid steeds meer privébezit werd en we langzaam maar zeker allemaal onze eigen feiten kregen. Het gevolg: een samenleving zonder solidariteit, waarin we politiek, media en wetenschap steeds minder vertrouwen en het cynisme hoogtij viert.
Het enige dat daar iets aan kan veranderen, is een groter verhaal over vooruitgang in de 21ste eeuw. Een verhaal over de volgende stap voorwaarts. Een verhaal dat laat zien dat we samen tot ondenkbare veranderingen in staat zijn.
26 september t/m 23 oktober 2023, diverse locaties, meer informatie
Lezing & debat – Verslaafd aan ons eigen gelijk
Geen dag gaat voorbij of de talkshows en opiniepagina’s hebben het over polarisatie. Niemand wil het… maar wat als de ander toch echt verkeerde opvattingen heeft? Stad tegenover platteland, woke en alt-right, wappies versus schapen. Hoe kunnen we als individu en samenleving verbinding maken met andersdenkenden?
Filosoof Lammert Kamphuis groeide op in een wereld van wij en zij, waarheid en leugen, wit en zwart. Tot zijn verbazing ziet hij dat de samenleving steeds meer gaat lijken op de fundamentalistische kerk waaruit hij zich bevrijdde. In Verslaafd aan ons eigen gelijk maakt Lammert duidelijk waarom de mens van nature zo makkelijk vastroest in zijn eigen gelijk. En vooral: hoe 2500 jaar filosofiegeschiedenis ons daarvan kan bevrijden.
Met behulp van praktische tips en oefeningen laat hij zien hoe we onze geest kunnen trainen om leniger te worden. De samenleving als geheel, maar ook organisaties en relaties schreeuwen om deze vaardigheid. Lang leve perspectivistische lenigheid!
De avond wordt gepresenteerd door Thomas van Zijl, presentator voor o.a. Haagsch College en BNR Nieuwsradio.
3 oktober 2023, Utrecht, meer informatie
Stronger Together – over de aanpak van eenzaamheid onder jongeren
Onderzoek uit Engeland laat zien dat 81 procent van de jongeren met gevoelens van eenzaamheid het moeilijk vindt deze bespreekbaar te maken, omdat zij bang zijn voor de reactie die zij van mensen zullen krijgen. Het is cruciaal dat we het stigma rond eenzaamheid verminderen en het thema bespreekbaar maken, omdat alleen dan jongeren effectief geholpen kunnen worden. Het niet bespreekbaar maken van eenzaamheid heeft als risico dat iemand langdurig eenzaam is, wat net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van 15 sigaretten per dag en het hebben van ernstig overgewicht. Door de drempel om erover te praten weg te nemen, creëren we een omgeving waarin jongeren zich veilig voelen om hun gevoelens te delen en steun te zoeken.
Wat heb jij altijd al willen vragen aan beleidsmakers? Naar welke wetenschappelijke onderzoeken over eenzaamheid ben jij nieuwsgierig? En wat werkt er in de praktijk? Ontdek het zelf op dinsdag 3 oktober in Ede.
Stronger Together wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Sociaal Werk Nederland. En mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation, Radboud Universiteit, Universiteit van Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
3 oktober 2023, Ede, meer informatie
De Agenda van het Sociaal Werk 2023
Relationeel werken is het hart van het sociaal werk. En precies dat is het thema van de Agenda van het Sociaal Werk op 5 oktober. Coryfee Abram de Swaan verzorgt de Marie Kamphuis Lezing. Aan relaties werken als sociaal werker is ingewikkelder dan soms wordt gedacht, zegt senior onderzoeker Mariël van Pelt van Movisie. Lees meer in dit artikel.
5 oktober 2023, Utrecht, meer informatie
Congres – De landelijke dag van het kinder- en jongerenwerk
Plenair zetten hoogleraar Eveline Crone, cabaretier Farbod Moghaddam, wethouder Michel van Willegen en dagvoorzitter Bianca Boender de spots op het jongerenwerk. En ze laten zien dat het jongerenwerk spot on is. Namelijk uniek en onmisbaar.
Tijdens twee boostsessierondes is er de keuze uit in totaal 12 inspirerende sessies. Zo is er een sessie over het Zwolse project Politiekids, over hoe politie en kinderwerk samenwerken om kinderen weerbaarder te maken en hen bij te laten dragen aan een veilige en leefbare wijk. Of de sessie ‘Nooit meer skeer’, waar je als deelnemer de schuldenescape game speelt. Of wil je weten hoe we onze kinderen op het juiste pad houden? En wat we vanuit onze rol wel en niet kunnen? Kom dan naar de sessie gegeven door Jolanda Sonneveld.
28 september 2023, Zwolle, meer informatie
Theater – Vecht
Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah, een toeslagenouder.
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar. In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh dit actuele theaterstuk over institutioneel racisme.
6 oktober t/m 3 december 2023, diverse locaties, meer informatie
Theater – Dirk de Wachter: over troost en betekenisvol leven
Een leven lang hielp de bekende Vlaamse psychiater Dirk De Wachter mensen met grote tegenslag in het leven. Maar als het noodlot bij hemzelf toeslaat, wordt hij hard geconfronteerd met de vraag wat ons leven betekenis geeft. Wat biedt troost en geeft moed als de dood je recht in de ogen aankijkt?
In een avondvullend gesprek met Dirk De Wachter deelt de psychiater zijn inzichten uit tientallen jaren ervaring in de spreekkamer en uit zijn eigen worsteling met een levensbedreigende ziekte. Waarom kunnen we de zin van ons eigen leven volgens hem alleen vinden in de relatie met de ander?
In een avond vol kunst, filosofie en de troost van muziek laat De Wachter zien hoe schoonheid ons kan helpen op het kronkelige pad naar het goede leven. Maar ook wat we kunnen doen tegen psychisch lijden in een samenleving waarin eenzaamheid een groeiend probleem is.
Let op: Dirk de Wachter houdt dit avondvullende gesprek nog op diverse andere locaties, op sommige plekken is het al uitverkocht. Je moet er dus snel bij zijn.
22 november 2023, Den Haag, meer informatie
Theater – En ze leefden nog lang en gelukkig
Een eerlijk sprookje voor volwassenen over ongelijkheid, zo omschrijven Het Zuidelijk Toneel & Stichting Nieuwe Helden deze theatervoorstelling.
‘Tussen de 6 à 8 % van de Nederlandse bevolking maakt deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en loopt zo risico op armoede. Dat is schrijnend, zeker nu inflatie en stijgende energiekosten het probleem op scherp stellen. Experts zijn het erover eens dat we ongelijkheid kunnen wegwerken met een stikstof-achtige maatregel. Waarom willen we het dan niet oplossen?
Misschien moeten we echt naar kinderen gaan luisteren die deel uitmaken van zo’n gezin dat risico loopt op armoede. Op het podium staat in ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ een geweldig decor en een 11-jarig kind dat jou meeneemt in een sprookje van deze tijd. Laat je verrassen, raken, verwonderen en verbazen en heel misschien weer even geloven, dat sprookjes bestaan.’
8 februari 2024 t/m 8 april 2024, diverse locaties, meer informatie