Het betoog van Meijs en andere sprekers tijdens de jubileumconferentie (AGORA bestaat 25 jaar) bracht de beroepsvereniging voor coördinatoren vrijwilligerswerk ertoe om een brandbrief naar alle Raden van Bestuur van grote zorginstellingen in Nederland. Daarin pleit de vereniging voor meer ondersteuning en waardering van vrijwilligers en wil ze de positie, het belang en de toegevoegde waarde onder de aandacht brengen. Ook in de extramurale zorg.
Overbelasting
Lucas Meijs stelde dat slecht overleg, overbelasting van vrijwilligers én professionals en arbeidsverdringing belangrijke punten zijn die aangekaart moeten worden bij de Raad van Bestuur. Vooral ook door vrijwilligers. ‘Zeg maar dat je misschien toch maar eens bij SBS6 langs wilt gaan als er niet beter wordt overlegd over de besteding van tijd en geld’, opperde de hoogleraar.
Waardering
Volgens de voorzitter van de beroepsvereniging krijgen vrijwilligers in de zorg steeds meer taken toebedeeld vanwege de bezuinigingen, maar blijft de waardering vaak achter. ‘Het lijkt erop dat veel zorginstellingen zich meer bezighouden met het beheer van hun vastgoed dan met de waardering van de inzet van vrijwilligers’, aldus Conny van de Scheur.
Misverstand
‘Vaak wordt ervan uitgegaan dat vrijwilligers het zelfde werk zouden moeten uitvoeren als betaalde krachten, maar dan gratis. Dat misverstand levert problemen op voor zowel vrijwilligers als voor die betaalde krachten’, zegt Van de Scheur. Een coördinator vrijwilligerswerk kan hier veel in betekenen, maar dan moet volgens haar de Raad van Bestuur wel een andere houding aannemen dan: ‘Trek jij even een blik vrijwilligers open’. ‘Er moet begeleiding zijn, scholing en goed overleg tussen alle partijen.’
De verschuiving van professionele naar vrijwillige inzet zorgt niet alleen voor veranderingen in taken en verantwoordelijkheden, maar ook voor spanningen en (sluimerende) conflicten. Wanneer werkt vrijwilligerswerk? Lees hier meer >>