Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veel buurthuizen sluiten deuren

Het voortbestaan van veel buurthuizen staat op de tocht. Al zeker 100 van deze centra zijn gesloten, nog eens tientallen dreigen hun deuren te moeten sluiten. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.
Veel buurthuizen sluiten deuren
Foto: ANP-Photo/Ilvy Njiokiktjien

Omdat er bezuinigd moet worden doen gemeenten juist een beroep op burgers om de wijkcentra draaiende te houden. Maar volgens de krant vinden vrijwilligers het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de buurthuizen te zwaar. Volgens de MOgroep, de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, hebben de sluitingen al zo’n 6000 arbeidsplaatsen gekost.

Ouderen

Volgens Bas Denters, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, moeten gemeenten niet denken dat bijvoorbeeld ouderen een stuk verder zullen reizen als het centrum in de buurt gesloten wordt. Volgens hem kunnen vrijwilligers best enkele taken overnemen van gemeenten, maar dreigen ze in sommige gevallen ‘overvraagd’ te worden.

2 REACTIES

  1. Het lijkt er sterk op dat de ene gemeentelijke afdeling niet weet wat de andere doet.
    Dit progressief rechtse Kabinet heft besloten dat activering en begeleiding uit de AWBZ worden geschrapt en in het kader van de groei van de Wmo bij de gemeenten over de schuting worden gegooid. Verder mogen mensen met een zorgindicatie ZZP3 en ZZP4 in de toekomst geen intramurale hulp meer krijgen en mag ook hier de gemeente in het kader van de Wmo een oplossing zoeken.
    De oplossing die veel bestuurders, raadsleden en ambtenaren dan voorstellen zijn ‘woon zorg zones’ met wijkaccomodaties van waarin voorzieningen worden ondergebracht en waarin activiteiten voor verplicht extramurale oudere zorgvragers kunnen worden georganiseerd.
    Maar aangezien dat pas vanaf 2014, 2015 of 2016 op het bordje van de gemeente komt worden nu veel van die wijkcentra gesloten en gebouwen ‘afgestoten, wordt ervaren personeel ontslagen, wordt het netwerk van vrijwilligers rond het buurtcentrum opgedoekt en verschijnt er over twee tot drie jaar een gemeentelijke nota waarin de raad wordt voorgesteld in het kader van de toenemende complexe Wmo-taken de zorg, dienstverlening en activering buurtgericht te gaan organiseren en daarvoor ‘wijkcentra’ in te richten. De afbraak van het buurtwerk dat nu plaatsvindt wordt dan waarschijnlijk betreurd. De ene hand en de andere hand…

  2. Lees alle reacties
  3. De vraag is uberhaupt of er nog vrijwilligers beschikbaar zijn.
    Want de werkenden moeten mantelzorg geven aan hun naasten en de mensen die in de bijstand zitten moeten werken voor hun uitkering.
    Een oplossing zou kunnen zijn dat de laatste groep mensen ook ingezet kunnen worden in buurthuizen in teams van 10 mensen opdat zij het beheer, onderhoud en exploitatie goed kunnen uitvoeren.
    Het kromme van deze bezuiniging is echter dat 6000 arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Dus ook 6000 bijdragen aan de belastingen minder. Dus minder geld voor uitkeringen als WW en de bijstand. Terwijl dus meer geld nodig is om uitkeringen te kunnen uitkeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.