Tussen 2008 en 2010 steeg het aantal jongeren tussen de 0 en 17 jaar dat te maken had met de curatieve ggz, de zorg gericht op genezing zoals bijvoorbeeld door psychologen, met 31 procent. Dat staat in het onlangs gepubliceerde onderzoek. Volgens een woordvoerster van GGZ Nederland komt dat echter niet alleen omdat meer jongeren hulp nodig hebben. Volgens haar is het beeld vertekend, omdat er de afgelopen jaren hard wordt gewerkt om wachtlijsten weg te werken.
Dyslexie
De stijging naar ongeveer een kwart miljoen jeugdige cliënten is verder een combinatie van factoren, zo laat een woordvoerster van GGZ Nederland weten. Er zijn bijvoorbeeld privé-instellingen die ook dyslexie meerekenen in de zorg, waardoor het aantal hoger uitvalt.
Toekomst
Recentere cijfers dan in het rapport zijn er niet en GGZ Nederland kan dan ook niet aangeven of de stijging doorzet. ‘Maar we denken dat het niet met deze percentages door zal zetten. Er is bijvoorbeeld in 2012 een akkoord gesloten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de groei te beperken’, aldus de woordvoerster. Daarbij zouden de wachtlijsten moeten verdwijnen en ook dat remt de stijging.
Volwassenen
Overigens steeg ook het aantal volwassenen dat in de curatieve geestelijke gezondheidszorg belandde, zij het een stuk minder dan het aantal jongeren. Het aantal mensen dat hulp nodig had tussen de 18 en 64 jaar steeg met 13,6 procent. Het aantal 65-plussers dat naar de ggz ging, steeg met bijna 11 procent.