Dat meldde Anita Nanhoe, onderzoekster van de GGD Rotterdam-Rijnmond, woensdag op een bijeenkomst van betrokken organisaties en deskundigen.
Succesvol
Hindostanen vormen een migrantengroep die hecht en tegelijk succesvol geïntegreerd is. Ze zijn vrij onzichtbaar en komen zelden of nooit (negatief) in het nieuws. Ze spreken de Nederlandse taal uitstekend, scoren opvallend goed in het onderwijs en zijn meer dan gemiddeld succesvol op de arbeidsmarkt en als ondernemer. Maatschappelijk en materieel gezien gaat het hen in het algemeen voor de wind, zo meldt ACB Kenniscentrum voor emancipatie en participatie op haar site.
Jongeren
Desondanks komen er steeds meer signalen dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Het lijkt er op dat voor het succes een hoge prijs wordt betaald. Een schokkende indicatie is het opvallend hoge aantal zelfdodingen en zelfmoord- pogingen onder deze groep. ‘Zowel jongeren als volwassen mannen en vrouwen lopen vaker met suïcidale neigingen rond’, aldus Chan Choenni, hoogleraar Hindoestaanse migratie aan de Vrije Universiteit op de bijeenkomst van het ACB Kenniscentrum in Amsterdam.
Huiselijk geweld
Tijdens de samenkomst was er aandacht voor huiselijk geweld en zelfdoding in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Over absolute aantallen wat betreft zelfdoding beschikken de onderzoekers nog niet; deze worden onderzocht en volgend jaar in kaart gebracht. Oorzaken van het verhoogde suïcidecijfer zijn nog niet bekend. Mogelijk bestaan in het Hindostaanse familieleven meer spanningen en destructieve krachten dan in eerste instantie wordt gedacht. Maar waar die vandaan zouden kunnen komen, is niet duidelijk.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/ACB Kenniscentrum, foto: stockxchng
De hoge parasuicide en suicidecijfers onder Hindostanen zijn al in de jaren ’90 door de GGD Den Haag naar voren gebracht. Er is veel nationaal en internationaal onderzoek naar gedaan en in Den Haag zijn er preventie- en nazorgprogramma’s.
Meer info bij Mikado: http://www.mikadonet.nl
Is ooit relatie tussen suicide en eerkwesties bij Hindostanen onderzocht?
Ik meen dat in Den Haag een dergelijk onderzoek is gedaan.
Verder wijs ik graag op onderstaande link waar Drs. S. Harinandan Singh schrijft:
“Het is moeilijk te achterhalen waarom iemand suïcide heeft gepleegd, omdat de overledene zelf niet kan worden bevraagd en een lijkschouwing niet alles verklaart. Bovendien rust er een zware taboe op zelfdoding en de nabestaanden willen de suïcide liever niet bespreken. Er zijn verschillende studies bekend over de aard en oorzaken van suïcide. Maar over de specifieke factoren voor de relatief hoge ratio onder de Hindoestanen is weinig bekend. En zonder deze kennis is een specifieke aanpak van de problematiek heel moeilijk. Mij leek een speurwerk naar dit vraagstuk zinvol en ik begon in 2006 met een zoektocht naar de verborgen factoren van de suïcidaliteit onder Hindoestanen in Suriname. Gebruikmakend van de verbale autopsiemethode heb ik een aantal nabestaanden en vrienden van 15 suïcidanten tussen 2004 en 2006 in Nickerie en Paramaribo vertrouwelijk benaderd met de vraag: waarom de bekende suïcidant tot de fatale daad kon zijn overgegaan. Bijna in alle gevallen bleek er sprake te zijn van een levensgebeurtenis met een diepe teleurstelling, waarbij vooral het gevoel van eer en schaamte diep werd getroffen.”
http://www.hindulife.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2379%3Ahoge-suicideratio-onder-hindoestanen-&catid=56%3Abeauty-fashion-a-health&Itemid=4&lang=nl