Door Carolien Stam – Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid over de samenwerking en de integrale persoonsgerichte aanpak in de Veiligheidshuizen groot is. Maar de veiligheidshuizen dragen niet bij tot een hoger gevoel van veiligheid bij buurtbewoners. Volgens het WOCD zou dit streven als beleidsdoel dan ook moeten worden geschrapt. Dat meldt sconline (digitale staatscourant). In de veiligheidshuizen werken gemeenten, jeugd- en zorginstellingen, politie en justitie samen bij de aanpak van criminaliteit en overlast.
Brief
Opmerkelijk is dat de minister van Justitie daarover niets vermeldt in zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft hij dat er belangrijke succesfactoren zijn gekomen uit het onderzoek. De aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamerleidt het rapport ‘Evaluatie Justitie in de buurt nieuwe stijl, verbindende netwerken in de veiligheidshuizen’ in. Succesfactoren zijn bijvoorbeeld: betere samenwerking tussen professionals, beter afgestemde individuele trajecten voor delinquenten, kortere doorlooptijden en creatieve en betrokken professionals.
Knelpunten
In de aanbiedingsbrief beschrijft de minister ook knelpunten in de aanpak om overlast en criminaliteit te beperken door het gebruik van veiligheidshuizen. Die knelpunten hebben betrekking op het formuleren van duidelijke doelen, de registratie van gemaakte afspraken en managementinformatie en op de afhankelijkheid van personen. Er lopen, aldus de brief, inmiddels al meerdere projecten om deze risico’s te verkleinen en te beheersen.
Veiligheid
Maar over het gebrek aan gevoel van veiligheid door de buurtbewoners rept de minister van Justitie niet in zijn brief aan de Tweede Kamer. Dit jaar moet een landelijk dekkend netwerk van veiligheidshuizen afgerond worden. De minister in de brief: ‘Dat vind ik van belang omdat de Veiligheidshuizen een bijdrage leveren aan de doelstelling om de criminaliteit en overlast met 25% te reduceren in 2010 ten opzichte van 2002 en de recidive terug te dringen met 10%’.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: sconline