Maatschappelijke opbrengst is er zeker: het leven van de cliënten, vooral de veelplegers, verbetert en de recidive gaat duidelijk omlaag. Professionals die in de veiligheidshuizen samenwerken, vinden de kwaliteit van de interventies en de samenwerking goed. Problemen worden eerder gesignaleerd. Maar de evaluatie van het Bureau voor Toegepast Veiligheidsonderzoek spreekt ook van ‘een zeer overvloedige lijst van knelpunten’.
Interventies
het gaat om de evaluatie: ‘Resultaten van veiligheidshuizen. Een inventarisatie en evaluatie van beschikbaar onderzoek’ Sinds 2005 zijn er veiligheidshuizen in Nederland. Het gaat om netwerken van organisaties die strafrechtelijke- en zorginterventies met elkaar verbinden en op elkaar afstemmen. Het doel van de veiligheidshuizen is een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de criminaliteit. De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben aan de Tweede Kamer toegezegd de resultaten van de veiligheidshuizen te evalueren.
Knelpunten
Uit de evaluatie komen ook een ‘groot aantal’ problemen en knelpunten: ‘Uit de zeer overvloedige lijst van genoemde problemen is een top-7 van meest genoemde knelpunten gedestilleerd’. De (interne) informatievoorziening ten aanzien van de casussen is niet op orde. Het functioneren van en de afstemming met de moederorganisaties is gebrekkig. De aansturing en organisatie van het veiligheidshuis is gebrekkig. Het ontbreekt aan samenwerking onder de relevante partijen.
Onvoldoende
De voorzieningen voor nazorg en voor veelplegers ontbreken, aldus de evaluatie, of zijn onvoldoende. De zogenoemde doelformulering is vaag en de (interne) communicatie is niet op orde. ‘Veiligheidshuizen die het ‘goed doen’ ervaren minder problemen op de voornoemde punten.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.